• 1 При безплатни профилактични прегледи в 22 града над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест
 • 2 Над половината от поколението Z смятат, че бъдещите изпълнителни директори няма да имат нужда от университетска диплома
 • 3 Пулсът на инфлуенсър маркетинг пазара в България за 2022 г.
 • 4 Започва деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
 • 5 Цигуларката Зорница Иларионова с високо признание от Прочида – културната столица на Италия
 • 6 Магистър фармацевт Мария Каназирева предупреждава: „Не подценявайте разширените вени!“
 • 7 Вземи краката си в ръце с Краченица
 • 8 Върнете ни бутилките, а ние ще върнем жеста на природата, като ги рециклираме
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Хайде да се вземем в ръце

Напоследък все по-често и неволно си задавам следните въпроси: - Ако в двора ми имаше находище на ценни метали, бих ли дал на някой чужденец да ги извлича и прибира, срещу

Подкрепяме ли “саможертвата”?

Европейската комисия предлага маоистко-комунистически мерки в икономиката – таван на цените на природния газ и електроенергията, изземване на „свръхпечалби“ (такъв термин е малоумщина в свободната икономика) и раздаване на социални помощи

Какви сигнали дава новият Британски кабинет?

Наследничката на Борис Джонсън не е по-различна от него. Министърът на финансите е ултралиберален икономист. Родословието му е от Гана.

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Как да намерим правилния ко-фаундър?
Сигурен съм, че повечето от вас са убедени, че ако правите стартъп или стартирате бизнес е добре да имате съдружници. Двете основни предимства са ясни:  допълващи умения и подкрепа в трудни моменти. По-трудния въпрос е как да разберем дали даден човек ще е подходящия съдружник за нашия бизнес?

Няма формула как да намерите отговор на този въпрос, но мога да посоча някои неща, които да ви напътстват при вземането на това решение. Всъщност и при двата ми стартъпа именно намирането на правилните ко-фаундъри бе един от големите проблеми, които оказаха най-голям влияние върху развитието на проектите. И в двата случая аз нямах познати, които имаха необходимите умения за стартирането на проектите. Това се оказа впоследствие проблем. Ето защо най-добрия вариант е да започнете бизнес с човек, който вече познавате и сте работили заедно. Не винаги обаче това е възможно.

Желанието да стартирате свой проект е много голямо и човек решава, че ще се огледа и ще намери подходящите ко-фаундъри докато стартира дейността. Ако сте бизнес човек като мен знаете, че трябва да намерите програмист и обратно. Това обаче е най-лесната част от уравнението. Намирането на човек с необходимите технически умения. Въпросът е в пасването на двама или трима човека. Човешката природа е такава, че хората много говорят, но когато стане време да се действа и е трудно то тогава нещата изведнъж се променят на 180 градуса. Причината е, че истинския характер на човека се проявява, когато стане напечено. В началото вие сядате с вашия бъдещ кофаундър, чертаете едни хубави планове, и се кефите един на друг как просто сте по всички теми на едно мнение. Както се казва отвъд голямата вода you „click“ together. И изведнъж след време, когато стане трудно идват проблемите и разногласията. Това е защото не сте изяли една торба сол заедно както е казал народа Аз давам следната аналогия на студентите пред които изнасям лекция.

Знаете, че често съдружието в бизнеса се оприличава на брака и с основание. Ако нямате приятели, които познавате и с които да стартирате бизнес то процеса на търсене на кофаундър би бил като все едно да отидете на дискотека и да си харесате едно гадже.  Има различни програми и платформи за търсене на съдружници и аз със МЕС съм правил събития под наслова: Speed dating for co-founder. Харесате си някой там (в дискотеката) и почвате да се виждате. Т.е. ставате гаджета и излизате заедно. Може четири години да сте гаджета и всичко да ви е перфектно но докато не почнете да живеете заедно с даден човек то няма как да разберете дали всъщност той може да бъде вашата половинка. Така е и при бизнеса. Трябва да работите заедно преди да правите съдружие.

Ето защо на базата на своя опит и грешки бих препоръчал като първа стъпка да намерите човек с който се разбирате и сте работили по нещо заедно. Чак след това двамата заедно да седнете и да измислите идея за общ бизнес. Аз, както и повечето фаундъри, правят грешката да имат някаква идея и вече на базата на нея да тръгнат да търсят партньор. Така партньорът няма никога да чувства идеята като своя а ако сте  направили и нещо по проекта то тогава винаги ще изникне и въпросът: Кой какъв дял трябва да има.

Тук силно бих препоръчал нещо, което Георги Къдрев от Imagga сподели в книгата ми за стартъпи. Не бързайте да разпределяте пая преди да има какво да разпределяте. Още повече хората се променят и може да се окаже, че един дърпа каруцата по-силно от другия. Така е и в брака. Никога нещата не са статични. Може би това е причината толкова хора в днешно време да не сключват формален брак, защото е много лесно да си тръгнеш, когато възникне проблем и няма формални обвързаности. В този дух на мисли, ако все още не сте пристъпили към привличането на инвеститор (фонд или бизнес ангел) вие нямате нужда да сключвате формален брак. Важно е да се разберете кой какво ще прави и какво би трябвало да притежава, но нека да видим дали нещата след 6-12 месеца ще бъдат пак такива.

Бих обобщил, че най-добре е да сте работили със съдружника си преди това. Ако не сте в такава ситуация то правилния подход е първо да намерите съмишленици а след това да мислите идея за бизнес. Не бързайте да формализирате нещата по отношение на дялове докато няма външна нужда от това. Има и много конкретни съвети, които мога да посоча как да ускорите този процес по опознаване на своя ко-фаундър но нека го оставим за отделна статия.

Новини

 • 1

Анализи

 • Нищо хубаво не следва от вдигане на данъците

  Нищо хубаво няма да видим, ако вместо финансова дисциплина при външно влошаване на стопанската конюнктура се разпищолим и заложим на вдигане на данъци и осигуровки

 • Социологическите проучвания - враг номер едно

  Въпреки разпространеното схващане, враг номер едно на тутраканската селищна система, не са нито Рейгън, нито политиците, нито журналистите, нито дори футболните съдии.
   
  Това без

 • Санкции-шманкции!

  ГАЗПРОМ е направил рекордна $41.75 милиарда печалба за първите 6 месеца на 2022 г.

  Замислете се върху този факт, преди да си направите каквито и

 • България трябва да има неутрална позиция

  Сега ще Ви кажа най-съществената причина, поради която беше стратегически много важно България да се придържа към неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

 • Има ли смисъл в закон срещу инфлацията

  Байдън подписал Закон за намаляване на инфлацията. Представяте ли си? Както преди време бяха спрели „климатичните промени“ със Закон, сега подобни троцкисти-маоисти ще спрат и

 • Това ли е Америка?

  Поразителният скандал с претърсването на имението на Тръмп от най-малко 30 тежко въоръжени агенти на ФБР продължава без прекъсване.

  Левите медии твърдят, че ФБР не

 • 1