• Кой спечели призовете в 15-тото издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България“

    За 15-ти път в София бяха връчени наградите "Най-зелените компании в България“.Големият победител за 2025 година е "Би Ти Ви Медиа Груп" (bTV Media Group).Отличията бяха присъдени на официална церемония в столичния хотел "Интерконтинентал".
  • Нефролог: Главоболие, липса на концентрация, сънливост? Вероятно не пиете достатъчно вода

    Интервю с д-р Теодор Кускунов, нефролог.   Лятото е на прага ни и с покачването на температурите навременната и достатъчна хидратация вече не е просто препоръка, а неизменна част от всекидневието. Съвременни допитвания до лекари от различни специалности потвърждават това – според анкета на Credoweb, проведена по поръчка на „Девин“ ЕАД,
  • Иновации в интериора от Оргахим

    Spirit Infinity или когато стените оживяватВ съвременния свят интериорният дизайн се стреми да съчетава естетика, практичност и отговорност към околната среда. В тази посока премиум боята Spirit Infinity на Оргахим се откроява като иновативно решение, което преобразява и вдъхва нов живот на интериорните пространства. Създадена да съчетава естетика и практичност
  • Девин“ ЕАД представя DEVIN Bublz – нова натурална плодова свежест без излишни калории

    DEVIN Bublz е първата по рода си газирана напитка DEVIN с минерална вода от сърцето на Родопите. „Девин“ ЕАД пусна на българския пазар DEVIN Bublz – продуктова линия, която се откроява с комбинация от естествени съставки и добавени ползи в категорията на безалкохолните газирани напитки. Серията съчетава иновативен състав – минерална вода DEVIN
  • На арт събитие Lilly Drogerie показа как в Lilly всичко оживява

    Търговската верига за козметика и битова химия представи анимирани продукти за грижа и добро настроение   На 4-ти април във Vivacom Art Hall Lilly Drogerie събра представители на медиите, както и инфлуенсъри от света на модата и козметиката, за да им представи своята нова имиджова концепция „В Lilly всичко оживява“.
  • 9 от 10 лекари препоръчват минерална вода за по-добро здраве

    Тя се откроява с естествен произход, оптимален състав и чистота, според анкета на CredoWeb сред медицински специалисти По повод Световния ден на здравето специализираната дигитална платформа Credoweb споделя резултати от анкета, която изследва ролята на минералната вода в ежедневната грижа за здравето и в препоръките на лекарите към техните пациенти. Допитването
  • Старт на 15-тото издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България"

    Започна кандидатстването в най-престижния конкурс за ESG шампиони и устойчиви лидери!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България" 2025 стартира от 31 март 2025 г.Отново ще бъдат отличени най-устойчивите идеи и практики!
  • По-малко болнични дни, по-малко стрес - данни от ново проучване на хибридната работа

    Хибридната работа насърчава по-здравословна и по-продуктивна работна сила с по-малко болнични дни, по-малко стрес и подобрени резултати ● Ново проучване на International Workplace Group показва, че 36% от служителите ползват по-малко болнични в хибридния модел на работа● 70% от служителите изпитват по-малко здравословни състояния, свързани със стрес
  • 1 Кой спечели призовете в 15-тото издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България“
  • 2 Нефролог: Главоболие, липса на концентрация, сънливост? Вероятно не пиете достатъчно вода
  • 3 Иновации в интериора от Оргахим
  • 4 Девин“ ЕАД представя DEVIN Bublz – нова натурална плодова свежест без излишни калории
  • 5 На арт събитие Lilly Drogerie показа как в Lilly всичко оживява
  • 6 9 от 10 лекари препоръчват минерална вода за по-добро здраве
  • 7 Старт на 15-тото издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България"
  • 8 По-малко болнични дни, по-малко стрес - данни от ново проучване на хибридната работа
  • Коментар
  • Коментар
  • Коментар

Данните за религията в училище: По-скоро "за"

Темата заслужава наистина детайлно вглеждане, затова и не бързаме с оповестяването на такива резултати. Ще се опитам да направя по-цялостно проучване, но през това време много зачестиха питанията към мен,

Най-справедливо е тези "медии" да се издържат на частен принцип

Изумителни наглеци са грантовите соросоиди. Докато правителството на САЩ наливаше милиарди долари във фалшивите им медии, които бяха чисто и просто най-висока проба розовоболшевишка пропаганда, те ни убеждаваха колко десни

Защо Америка се откзва от евтината работна ръка

Интересен аспект от политиката на новата американска администрация. Чудех се, защо с тези депортации се търси прекъсване достъпа до евтина работна ръка. Нима Америка не иска точно да произвежда? Джей

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Климатичните сътресения са допълнителен шок за световния хранително-вкусов сектор
Уязвимостта на световния хранително-вкусов сектор се повишава и се очаква тази тенденция да продължи, което до голяма степен се дължи на изменението на климата. През последните месеци се наблюдават необичайни топлинни вълни в някои западноевропейски държави (като Франция, Испания и Италия), множество пожари в Ню Мексико – САЩ, рекордно високи температури, които причиняват суша в Африка, Индия, Китай и много други случаи на климатични сътресения.

В контекста на предизвикателствата, пред които е изправен световният хранително-вкусов сектор (включително инфлационно напрежение в резултат на войната в Украйна и множеството болести като африканската чума по свинете и избухването на огнище на брашнеста мана), Кофас прогнозира възможни рискове за този отрасъл, които биха се появили в следствие от необичайната промяна в климата.

На първо място тези явления ще окажат сериозно влияние върху производствените и финансови рискове, свързани със загуба на реколтата за производителите. Световната метеорологична организация (ВМО) изчислява, че природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трилиона щатски долара в световен мащаб през последните 50 години. Очаква се настоящите рискове за хранително-вкусовия сектор да доведат до свиване на световното производство на зърнени култури  през 2022-23 г.

Освен различните предизвикателства, с които се сблъсква секторът (включително климатични бедствия, рязко покачване на цените на суровините и затруднения в снабдяването), Кофас отчита още един важен фактор, който допринася за по-ниското глобално производство – липса на стимули за земеделците. Прогнозира се, че страните-производители на зърнени култури като Китай може да забавят леко производството си на пшеница (-1,4% на годишна база) поради стагнацията на доходността (-0,7% на годишна база).

На второ място, глобалната продоволствена сигурност е силно застрашена от инфлационния натиск и протекционистични мерки поради свиване на селскостопанската търговия. Това ще доведе до смущение в световните вериги за създаване на стойност в селското стопанство.

Климатичните сътресения са допълнителен шок за световния хранително-вкусов секторКлиматичните сътресения са допълнителен шок за световния хранително-вкусов сектор
„Свиването на световната търговия на зърнени култури подчертава инфлационна вълна и инспекулативни тенденции. Виждаме спад в сектора от 2,6% в световен мащаб за 2022-23 г. Това се дължи и на прекъсването на доставки от Украйна, наред с ограниченията, наложени от Русия. Настоящото отсъствие на Украйна от веригите за доставка на зърно (и евентуалното такова през следващия сезон) ще доведе до преориентиране на доставчиците. Русия вероятно ще се опита да се утвърди като алтернатива на украинския внос на зърно за държавите, които не са предприели санкции срещу нея“, споделя Пламен Димитров, управител на Кофас България.

В допълнение, спадът в производството, дължащ се на ограниченото използване на торове (поради високите цени), е възможно да предизвика някои производители на зърнени култури да увеличат площта на посевите, за да компенсират загубите на добиви. Това е т.нар. стратегия на екстензивно земеделие, но е възможно да крие своите рискове. Бразилия, например, може да бъде изкушена да разшири посевите си в районите на тропическите гори, което ще увеличи обезлесяването в Амазония.

Предстои да се разбере дали земеделските производители ще преминат към биологично производство, с ограничена употреба на торове, особено в развити икономики като Европа.

Климатичните сътресения са допълнителен шок за световния хранително-вкусов секторКлиматичните сътресения са допълнителен шок за световния хранително-вкусов сектор

Новини

  • 1

Съвети

Анализи

  • 1