• 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година

  Отново предизвикваме най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023" стартира на 3 април 2023 г.
 • Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах

  Как лесно да стигнем до детската душа ?Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно с тяхното двигателно и психическо развитие.Още след навършване на първата си година детето проявява интерес към листа и следите,които молива остава по тях.То умело започва да драска в различни посоки, без да има представа
 • Близо 87% от потребителите се влияят от великденските оферти и промоции

  Offerista Group проведе онлайн анкета, за да разбере как ще пазаруват потребителите около предстоящите Великденски празници. Проучването се проведе през месец март 2023 г. и в него се включиха 1,065 от потребителите на популярната платформа Broshura.bg. Най-голяма част от анкетираните (близо 87%) споделиха, че великденските оферти влияят на решението им за
 • Кои дамски онлайн бизнеси са супер успешни в Гърция, Хърватия, Румъния и други балкански страни

  В днешно време все повече дами решават да се занимават с развитието на свой собствен онлайн магазин. Някои са майки супер-герои, съвместяващи грижите за малкото човече с бизнес начинание. Други са амбициозни дами, решили да си осигурят допълнителен доход, който един ден да им гарантира, че стоенето в офиса от
 • Глобални HR тенденции в сферата на производството през 2023

  Gi Group Holding, един от водещите световни доставчици на услуги за развитието на пазара на труда, представя глобалните HR тенденции в производствената сфера в своя последен доклад „Производство – глобални HR тенденции 2023 г.“. С глобален пазар на стойност 16,4 трилиона щатски долара (17% от световния БВП) през 2021 г., производството
 • Пролетта ни носи свежа палитра от цветни визии

  Deichmann представя нови модели от кампанията „Colorful Life“ Моделите за топлия сезон са наситени с много цвят и добро настроение. Ще бъде пъстро и весело! На първо място, разбира се, са ярките цветове като зелено, оранжево, розово или синьо. В техен контраст фините пастелни нюанси като розе, люляк и мента носят
 • Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС

  Ограниченият трудов пазар в България може да бъде разширен с нова работна сила, ако бъдат облекчени условията за временна заетост на граждани на държави извън ЕС. Това сподели Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България по време на работната дискусия организирана от Българската стопанска камара “Внос на работници от трети
 • „Colorful Life“: DEICHMANN и Jung von Matt посрещат пролетта с много цветове

  Цветове и радост от живота на всяка крачка: розово, оранжево, зелено, синьо или ярко червено – актуалната пролетна кампания „Colorful Life“ на DEICHMANN представя една цветна колекция с различни модели – от сникъри през обувки с висок ток до лоуфъри, и създава копнеж по слънцето и топлото време. Тя е продължение на
 • 1 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година
 • 2 Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах
 • 3 Близо 87% от потребителите се влияят от великденските оферти и промоции
 • 4 Кои дамски онлайн бизнеси са супер успешни в Гърция, Хърватия, Румъния и други балкански страни
 • 5 Глобални HR тенденции в сферата на производството през 2023
 • 6 Пролетта ни носи свежа палитра от цветни визии
 • 7 Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС
 • 8 „Colorful Life“: DEICHMANN и Jung von Matt посрещат пролетта с много цветове
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

Оруел: Историята се пише според “партийните линии”

Джордж Оруел за медиите, по времe на  работата му като кореспондент на BBC и подир, когато високите технологии прохождат, а политтехнолозите разполагат само с "Пропагандата" на Бернайс:

Светът задълбава в икономическа криза

Светът влиза в период на трайно висока инфлация - поне 2-3 години. Толкова ще е и изразената криза в Европа - тази зима е тежка за индустрия на Стария континент, но догодина

КОЙ печели най-много от войната между Русия и Украйна!?

Норвегия прави луди пари от износ на нефт и газ към Европа през 2022 г. Освен това правителството планира приходите им да скочат с още 18% до 131 милиарда долара

Реклама


www.Autodoc.Bg

Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Прекалено горещо ли е да работим?
Експерти съветват как да се справим с високите температури на работното място.
 
Каква е максималната работна температура или кога е твърде горещо за работа - няма конкретно посочени параметри, защото те са различни за типичната работна среда (в офис, на открито, вкъщи).
Работодателите трябва да се придържат към закона за здравословни и безопасни условия на труд и да отстранят всяка възможност за подлагане работниците си на риск от прегряване.
 
През 21-ви век се наблюдава изключително повишаване на температурата. Ако сегашната траектория се запази, а на лице са всички основания, че това ще се случи, температурите ще бъдат високи и ще продължават да се покачват.
 
Човешкото тяло е чувствителен инструмент. То трябва да поддържа вътрешна температура от 37℃ и може да понася  малки отклонения от тази температура.            

Високите температури и физическата активност могат да повишат телесната температура и да изложат човека на риск от сериозно увреждане.

През последните години горещината е водеща причина за не малко смъртни случаи.
 
Повече от една трета от всички смъртни случаи в резултат на горещини в света могат да бъдат приписани на изменението на климата.
 
В световен мащаб последиците от климатичните промени са огромни. По време на исторически горещи вълни - като 1995 г. в Чикаго, 2003 г. в Европа или 2019 г. във Франция - хиляди хора загиват, а много повече остават с тежки и трайни последици за здравето.

Тази година сме свидетели  на гореща вълна в Европа. Тя причини големи горски пожари в Испания, Франция и Гърция и евакуации на повече от 11 000 души, които продължават с днешна дата. Температурата в Испания и Португалия надхвърля 40 градуса, а броят на жертвите е над 280.
 
Как жегите могат да се отразят на нивата на производителност в една компания?
 
Проучвания сочат, че хората са склонни да се чувстват уморени, болни, по-малко продуктивни на работното си място, в резултат на жегите и недоспиването, причинено от високите нощни температури, които не позволяват добър сън.

Когато у работниците се натрупа умора, те правят повече почивки, допускат повече грешки, губят концентрация лесно, работят по-бавно и следователно има по-висок риск да се наранят.
 
Американската конференция на правителствените индустриални хигиенисти (ACGIH) определя топлинния стрес като чистото топлинно натоварване, на което може да бъде изложен работникът от комбинирания принос на метаболитна топлина, температура на въздуха, движение на въздуха, влажност, лъчиста енергия и облекло.
 
Топлинният стрес и риска от злополуки, причинени от високите температури, се увеличава в зависимост от работното натоварване
 
Най-засегнатите отрасли са строителството и селското стопанство, тъй като са изложени както на високи нива топлина от околната среда, така и на
нарастващата метаболитна топлина, която е резултат от физическото натоварване. Само по себе си, това води и до сериозни загуби в производителността.  
 
Експертите по безопасност и здраве на ЛОТ-КОНСУЛТ посочват няколко примера за леко, умерено и тежко работно натоварване:
 
Почивка - в седнало положение (тихо или с умерени движения на ръцете)

Лека работа - седене или стоене, за да се управляват машини; извършване на лека работа с ръка (използване на настолен трион); периодично ходене; шофиране
 
Умерена работа - ходене с умерено повдигане и бутане или дърпане; ходене с умерено темпо (почистване в изправено положение)
 
Тежка работа - работа с кирка и лопата, копаене, носене, бутане/дърпане на тежки товари; ходене с бързо темпо (дърводелец, който реже с ръчен трион)

Много тежка работа - много интензивна дейност с бързо до максимално темпо (копаене на пясък с лопата).
 
Високите прагове на топлинно натоварване изисква от работодателите да предприемат превантивни мерки.
 
Мерките включват предотвратяване на превишаването на тези прагове, както и да се въведат резонни предпазни мерки.
 
От опита си експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ дават 10 конкретни мерки:
 
1. Осигуряване на задължителни почивки с повишена честота по време на екстремни горещини и значителни натоварвания.

2. Осигуряване на достъп до сенчести и други прохладни условия за почивка на служителите.

3. Осигуряване на лични предпазни средства, като например облекла с водно и въздушно охлаждане.

4. Осигуряване на условия за адекватна хидратация.

5. Прилагане планове за аклиматизация към горещините, за безопасна адаптация към горещите условия.

6. Редовно наблюдение както на топлинното натоварване на околната среда, така и на метаболитното топлинно натоварване на служителите.

7. Осигуряване на медицинско наблюдение на служителите.

8. Уведомяване на служителите за опасностите от топлинен стрес.

9. Въвеждане на план за предупреждение за горещини, очертаващ процедурите, които трябва да се следват при прогноза за горещи вълни.

10. Обучаване на работниците относно рисковете от топлинен стрес и превантивните мерки.
 
За много служители високата температура може да се превърне в голяма пречка на работното място, затова е важно да знаят как да работят безопасно по време на горещините. С оглед повишаването на температурите през летните месеци, работниците трябва да бъдат защитени на работното си място, за да се елиминират възможните неблагоприятни последици от горещините.

Безопасността и здравето на служителите трябва да е на първо място за работодателите.
 

Новини

 • 1

Анализи

 • Колективен Ам-Гъл страда за машинния "Май Прешъс"

  Спрях да се чудя защо горещо подкрепящите третия пол изпадат в ужас от втория начин на гласуване. Който всъщност е първият, понеже става дума
  за

 • Защо критикувам политиката на Запада?

  Винаги ми е било странно, когато някой подметне «Ти нали живееш в Лондон, защо критикуваш политиката на Запада?» Странно ми е, защото тези хора не

 • Прах и комсомолщина във финансите

  България (заради валутния борд) е едно от последните места с реално независима централна банка.

  (Какъв парадокс - бордът те прави независим. Ограничението е сила.)

 • Изчезващата държава България

  Към 2021-ва година страната ни е била на 36-то място на света по богатство на населението.

  Същевременно сме номер 1 от общо 200 държави по

 • Чий идол е Че Гевара?

  На 9 октомври 1967 година ЦРУ премахна Че Гевара в Боливия. Тази личност преди години ме интересуваше, защото изследвах злото, което беше Гевара, родено от 

 • Хайде да се вземем в ръце

  Напоследък все по-често и неволно си задавам следните въпроси:

  - Ако в двора ми имаше находище на ценни метали, бих ли дал на някой чужденец да

 • 1