• Кои са призьорите в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2023?

  Голямата награда тази година грабна Лидл България. Отличието е резултат от устойчивия бизнес модел на компанията, цялостната ѝ социално отговорна политика и последователните ѝ действия в посока грижа за околната среда и обществото.Освен голямата награда, компанията получи и още седем други отличия.За трета година Президентът Румен Радев поздрави участниците в
 • Уверете се в качествата на питейната вода, която консумирате

  Гледната точка на експерта доц. д-р Гана Гечева, еколог, заместник-декан по научна и проектна дейност, Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Когато избираме между чешмяна и бутилирана вода, трябва да имаме предвид, че първичната разлика между тях е единствено начинът, по който водата достига до хората.
 • „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД увеличава оборота си за 2022 г. с почти 39%

  Кривата на растеж на „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД сочи рязко нагоре. Оборотът през 2022 г. възлиза на 33,65 млн. лв. - ръст от 38,7% спрямо миналата фискална 2021 г. (24,26 млн. лв.). „С добрия резултат постигнахме с около 4,36 млн. лв. повече от продажбите през 2019 г., последната година, която
 • Започна 13-тото издание на  Националния конкурс "Най-зелените компании в България"

  Отново са предизвикани за участие най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023”, организиран от b2b Media, се провежда през април 2023 г.Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на компании, общини, неправителствени организации, медии и конкретни личности за постигането на устойчиви цели
 • ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания за втора поредна година

  Считано от месец април на настоящата година, ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания, като, за периода от 1-ви април 2022 г. до 31-ви март 2023 г., увеличението на пожизнените пенсии е с 14.26% на годишна база, а на разсрочените плащания е с 8.5% на годишна база.
 • Обути в бяло с Deichmann

  Класическите бели сникъри оглавяват модните класации   Що се отнася до модерния стил, те несъмнено оглавяват модната топ класация. Така че не е учудващо, че 2023-та ще мине и под знака на повсеместния шум около белите сникъри! Семплите и удобни маратонки са истински универсални таланти в ежедневието и силни играчи
 • 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година

  Отново предизвикваме най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023" стартира на 3 април 2023 г.
 • Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах

  Как лесно да стигнем до детската душа ?Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно с тяхното двигателно и психическо развитие.Още след навършване на първата си година детето проявява интерес към листа и следите,които молива остава по тях.То умело започва да драска в различни посоки, без да има представа
 • 1 Кои са призьорите в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2023?
 • 2 Уверете се в качествата на питейната вода, която консумирате
 • 3 „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД увеличава оборота си за 2022 г. с почти 39%
 • 4 Започна 13-тото издание на  Националния конкурс "Най-зелените компании в България"
 • 5 ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания за втора поредна година
 • 6 Обути в бяло с Deichmann
 • 7 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година
 • 8 Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

А дали всички носталгици са луди?

Когато се опитваме да критикуваме носталгията трябва да внимаваме да не изпаднем в същия тип психологически капани и клишета, които уж се опитваме да атакуваме. Този пост не е конкретно

Братя българи, иноватори, пионери в социалните науки!

Ние пре-измислихме демокрацията: логиката на представителната демокрация е да избереш политически лидери и партии, които да направят законодателно мнозинство в парламента, а то да излъчи изпълнителна власт, ерго правителство. Идеята

Колко хубаво ще стане с евроатлантическо правителство

Добре де, правим евроатлантическо правителство. Без гадовете, с които, така или иначе, не говорим. То какво трябва да свърши? Кои са приоритетите? Ето ги:1. Изпращаме всичкото си оръжие на Украйна

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Радостин Кръстев: „Мечтая да стана Цар на леда на Световното първенство по плуване през 2025 г“
Радостин Кръстев е на 21 години и вече е Световен шампион по плуване в ледени води в дисциплина 500 м свободен стил. Рекордът му от 5 мин и 36 секунди е невиждано до момента време от друг плувец и часове след състезанието е вписан в рекордите на „Гинес“. До него в този момент са най-близките му хора – баща му, майка му и брат му Михаил, треньорът му и Петър Стойчев.

Цял свят се възхищава на таланта му и постиженията, но малцина знаят, че всичко е постигнал сам самичък, без финансовата подкрепа на никого. Зад шампионът на Планетата по плуване не стои нито един рекламодател или спонсор и това може да се превърне в голяма пречка в бъдеще. Всеки, който се радва на успехите на Радостин и желае да го подкрепи в бъдещите му цели, може да се обърне към редакцията ни за неговите контакти или социални мрежи.
Ради, както всичките му приятели го наричат, е страшно интелигентно и амбициозно момче, родено и израснало в гр. Сандански. Завършва езикова гимназия с немски и английски език и въпреки спорта е отдаден изцяло на ученето. Красив и успял, той все още не е намерил своята половинка с която да споделя трудностите, радостните моменти и успехите си.

 – Как се чувствате след тази победа?

– Невероятно е. Успях да сбъдна детската си мечта да стана световен шампион, да постигна световен рекорд и да влезна в книгата на Гинес. Всичко това успях да постигна на Световното Първенство в Ледени Води. Много съм доволен, понеже целият ми труд се отплати, който съм полагал през годините. Направих и родителите си горди с мен.

– Сега за какво мечтаете?

– Мечтая да завърша образованието си в Америка, което е специалност „Рекламиране и стратегическа комуникация“. Също така мечтая на следващото Световно първенство в ледени води, да стана Цар на леда. Тази титла се печели, ако станеш първи на 1000 м.

– Как решихте да заминете за Америка?

– Спечелих пълна стипендия и реших да замина. Много исках да опозная културата им, хората, манталитета и да видя какви възможности ще ми се отворят.

– Успявате ли да тренирате, когато сте в Америка?

– Там системата е много добре изготвена. Ставаме в 04.30 сутринта, като първата ни тренировка е от 05.15ч до 07ч. След това се прибираме, закусваме и от 08.30ч до 12ч започват учебните занятия, които всеки си е избрал преди началото на семестъра. В 13.30ч започва втората тренировка за деня, която приключва към 15ч. Отделно два пъти в седмицата имаме и фитнес след втората тренировка, което реално се явяват три тренировки на ден. След това си много изморен, но се мобилизираш и сядаш да учиш. През почивните дни пиша по голямата част от домашните си, за да ми остава време за приятели и забавления.

– Как решихте да се занимавате с плуване в ледени води? Все пак идвате от един от най-южните ни градове – Сандански?

– Увереността, която придобих, че мога да се явя на такова състезание, се случи по време на „Ковид“ пандемията. Тогава излизането беше ограничено и ми беше скучно в къщи. Започнах да ходя всеки ден в продължение на един месец до водопада в местност Попина лъка, която се намира на 30 мин от гр. Сандански и започнах да влизам. Първо само скачане, после 15 сек, 30 сек и на 30-тия ден успях да изкарам 15 мин в ледена вода. След това продължих да правя излагания на студ, за да може тялото да свикне на тези усещания. Когато се върнах от Америка през ноември 2022 г започнах подготовката за това световно първенство. Неотлъчно до мен бяха моят треньор Антон Спиров, Божидар Граматиков и Петър Стойчев.

– Плувахте при температура 3 градуса на водата и -4 на въздуха, какво е усещането?

– Определено студено. На всички състезатели им е студено. Именно затова се изисква добра подготовка. Освен студените душове и скачането във водопада, съм ходил и на басейн Спартак, за да плувам в студена вода, където водата е с температура от 5 градуса. Това не е оптималната температура за ледено плуване, но пак е достатъчно, за да имаш добра подготовка.

– Как се запалихте по плуването?

– Като малък бях много слабичък. Баща ми искаше да тренирам плуване, а на мен все ми беше студено, независимо каква е водата. Знаех, че ако кажа, че ми е студено, ще пропусна тренировката. Баща ми обаче беше упорит и след всяка пропусната тренировка, той ме водеше на разходка в парка, където дълго разговаряше с мен, успокояваше ме и ме мотивираше.

– На колко години бяхте, когато спечелихте първият си медал?

– На десет годишна възраст започнах да печеля медали на малки турнири, а след още няколко години взех и първият си златен медал на републиканско първенство. Чувството беше невероятно. След това покрих норматив за европейско първенство за юноши в открити води, което се проведе в Малта през 2018 г. Година по-късно имах изява на мултинейшън в Швейцария, като там се сдобих с първият си медал от голямо първенство. Както и балканяда в Гърция, като там се сдобих с три сребърни медала.

– Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправял?

– Европейското първенство в Малта беше едно от най-предизвикателните състезания в които съм участвал, а заедно с него се нарежда и Световното в ледени води. За тези две състезания вложих много усилия като физически труд, но също така бяха необходими много ментални усилия, концентрация и воля да довърша състезанията.

Радостин Кръстев: „Мечтая да стана Цар на леда на Световното първенство по плуване през 2025 г“

Новини

 • 1

Анализи

 • 1