• Кои са призьорите в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2023?

  Голямата награда тази година грабна Лидл България. Отличието е резултат от устойчивия бизнес модел на компанията, цялостната ѝ социално отговорна политика и последователните ѝ действия в посока грижа за околната среда и обществото.Освен голямата награда, компанията получи и още седем други отличия.За трета година Президентът Румен Радев поздрави участниците в
 • Уверете се в качествата на питейната вода, която консумирате

  Гледната точка на експерта доц. д-р Гана Гечева, еколог, заместник-декан по научна и проектна дейност, Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Когато избираме между чешмяна и бутилирана вода, трябва да имаме предвид, че първичната разлика между тях е единствено начинът, по който водата достига до хората.
 • „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД увеличава оборота си за 2022 г. с почти 39%

  Кривата на растеж на „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД сочи рязко нагоре. Оборотът през 2022 г. възлиза на 33,65 млн. лв. - ръст от 38,7% спрямо миналата фискална 2021 г. (24,26 млн. лв.). „С добрия резултат постигнахме с около 4,36 млн. лв. повече от продажбите през 2019 г., последната година, която
 • Започна 13-тото издание на  Националния конкурс "Най-зелените компании в България"

  Отново са предизвикани за участие най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023”, организиран от b2b Media, се провежда през април 2023 г.Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на компании, общини, неправителствени организации, медии и конкретни личности за постигането на устойчиви цели
 • ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания за втора поредна година

  Считано от месец април на настоящата година, ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания, като, за периода от 1-ви април 2022 г. до 31-ви март 2023 г., увеличението на пожизнените пенсии е с 14.26% на годишна база, а на разсрочените плащания е с 8.5% на годишна база.
 • Обути в бяло с Deichmann

  Класическите бели сникъри оглавяват модните класации   Що се отнася до модерния стил, те несъмнено оглавяват модната топ класация. Така че не е учудващо, че 2023-та ще мине и под знака на повсеместния шум около белите сникъри! Семплите и удобни маратонки са истински универсални таланти в ежедневието и силни играчи
 • 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година

  Отново предизвикваме най-устойчивите идеи и практики!Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2023" стартира на 3 април 2023 г.
 • Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах

  Как лесно да стигнем до детската душа ?Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно с тяхното двигателно и психическо развитие.Още след навършване на първата си година детето проявява интерес към листа и следите,които молива остава по тях.То умело започва да драска в различни посоки, без да има представа
 • 1 Кои са призьорите в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 2023?
 • 2 Уверете се в качествата на питейната вода, която консумирате
 • 3 „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД увеличава оборота си за 2022 г. с почти 39%
 • 4 Започна 13-тото издание на  Националния конкурс "Най-зелените компании в България"
 • 5 ПОК „Доверие” увеличава всички пожизнени пенсии и разсрочени пенсионни плащания за втора поредна година
 • 6 Обути в бяло с Deichmann
 • 7 13-тото издание на "Най-зелените компании в България" започва от 3 април 2023 година
 • 8 Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах
 • Коментар
 • Коментар
 • Коментар

А дали всички носталгици са луди?

Когато се опитваме да критикуваме носталгията трябва да внимаваме да не изпаднем в същия тип психологически капани и клишета, които уж се опитваме да атакуваме. Този пост не е конкретно

Братя българи, иноватори, пионери в социалните науки!

Ние пре-измислихме демокрацията: логиката на представителната демокрация е да избереш политически лидери и партии, които да направят законодателно мнозинство в парламента, а то да излъчи изпълнителна власт, ерго правителство. Идеята

Колко хубаво ще стане с евроатлантическо правителство

Добре де, правим евроатлантическо правителство. Без гадовете, с които, така или иначе, не говорим. То какво трябва да свърши? Кои са приоритетите? Ето ги:1. Изпращаме всичкото си оръжие на Украйна

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

Рисунките и приказките като част от диагностиката в Терапията на д-р Бах
Как лесно да стигнем до детската душа ?

Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно с тяхното двигателно и психическо развитие.Още след навършване на първата си година детето проявява интерес към листа и следите,които молива остава по тях.То умело започва да драска в различни посоки, без да има представа какво прави.Около две години детето усвоява умението да рисува кръг,линии и спирали.Едва след третата си година то се опитва по най-семпъл начин да изобразява човешка фигура,на 4-5 рисува квадрат.

Рисуването е специфичен език,чрез който децата  могат да  изразяват различни качества,чувства и абстракции.

Приложението на тестовете с рисуване има две главни функции- терапевтична и диагностична.

Отдавна съществува идеята,че спонтанните детски рисунки съдържат богат материал за развитието на детето.

Рисувателните тестове заемат важно място и в моята практика като психолог и бахов терапевт, диагностицирайки деца.За повечето от тях е предпочитано занимание от ранна детска възраст.В рисунката децата могат да изразят това,което им е трудно да изкажат с думи.Те са придружени от своите родители и не винаги могат да споделят всичко.

Един от тестовете които използвам е :“Моето семейство“.Той ми дава възможност да видя света през очите на детето и да разбера отношението на  останалите  членове към него,къде се поставя то в тази структура.

Има много модификации на този тест.Децата трябва да нарисуват „своето семейство „ или „омагъосано такова“,където всички в семейството са животни .Предоставят му се бял лист и цветни моливи и се подканя да рисува,като няма ограничение за време .

Разбира се най-полезната част за мен е неформалния разговор с детето,където задавам уточняващи въпроси по нарисуваното.Най-честите са:

Кого е нарисувал?

Кой от тях какво животно е ?

Кой е усмихнат и кой тъжен?Защо?

Какво правят?

Акцент в рисунката  може да са цветовете,формите,натискът върху листа,големината на някои от фигурите.Те дават допълнителна информация за емоционалното състояние на детето.Като цяло този тест разкрива начина,по който детето преживява своето място в семейството.

Много често агресивният родител е изобразен като мечка с остри зъби или крокодил, разтворил своята челюст.По-плахите участници са зайчета или мишлета.Най-авторитетната фигура е най-висока и обемна в рисунката.

Друг интересен тест е този на Гудинъф.Там детето рисува човешка фигура.Тестът отлично разкрива цялостната личност на детето,включително и неговото развитие.Детето може да наблегне на различните характеристики като пол,възраст,разположение върху листа,големина на фигурата,облекло,обкръжението и  и още много детайли.В този случай детето проектира себе си .Децата с по-ниска самооценка рисуват по-малка „човешка фигура“,а тези при които превес е интелектът, обикновено се рисуват с малки тела и големи глави.

Как чрез приказките можем да стигнем до точната есенции при децата?

Всяко дете обича приказки.Обича да заспива с приказка и винаги има своя любима.Когато сподели коя му е любимата приказка то често се отъждествява с един от героите.
Например любителите на приказката „Трите прасенца“ често имат нужда от есенцията кестенова пъпка(Chestnut Bud) ,която им помага да не повтарят стари грешки,а да се поучат от дадена ситуацията.

Децата ,които харесват Андерсеновата приказка Грозното патенце пък имат нужда от Лиственица (Larch) ,есенцията която им помага да разгърнат целия си потенциал и както в приказката от «грозно пате» да се превърнат в «красив лебед».

Децата са най-прекрасните цветя .Удоволствие е да се общува с тях и най-лесният път  това да стане е през рисунка или игра.

Вместо визитка:

Нели Янева е майка на три деца. Магистър по здравни грижи и магистър психолог със специалност „Психология на здравето“, Бахов терапевт и обучител с над 10- годишен опит в Баховата терапия. В своята практика използва техники от психологията и арт терапията. Изследва моделите на поведение и психосоматичните състояния, които почти винаги стоят в основата на повечето травми и преживявания.

Новини

 • 1

Анализи

 • 1