• Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която особено подчертава тази теза през 2024 г., е блестящото завръщане на
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, неправителствени организации, медии и конкретни личности за постигането на устойчиви ESG цели и корпоративно-отговорни стратегии.
  • Отново предизвикваме най-зелените компании, организации, бизнеси и личности!

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, неправителствени организации, медии и конкретни личности за постигането на устойчиви ESG цели и корпоративно-отговорни стратегии.
  • Д-р Явор Семерджиев е назначен за Републикански Консултант по Урология за София-град

    Водещият специалист в областта на урологията утвърждава високите медицински стандарти в Столичната област.Д-р Явор Семерджиев, известен със своята безупречна професионалност и непогрешимо чувство за грижа към пациентите, е назначен за Републикански консултант по урология за София-град за 2024 година. Това решение е прието благодарение на неговите постижения в областта на
  • „Heathers “ – разкриване на проблемите с психичното здраве чрез провокиращ мюзикъл

    Тази година Broadway Performance Club (BPC) към Американския университет в България (АУБ) избира мюзикъл, който никога не е бил на Бродуей. Причината зад този избор е желанието на клуба да представи важен проблем, пред който са изправени много хора в съвременния свят, а именно психичното здраве.„Heathers“ ще бъде 15-ата постановка,
  • Рисковете от безиглените инжекционни устройства за дермални филъри

    Tяна Пресолска: За съжаление в България, въпреки че има нормативна уредба за нейното прилагане, не се следи. През последните години процедурите за дермални филъри са станали все по-популярни сред пациентите, търсещи неинвазивни методи за подмладяване и подобряване на външния вид на кожата си.Новите тенденции в индустрията на красотата, включително тези,
  • Lilly Drogerie подкрепя младите жени по пътя към кариерен успех

    Компанията дарява средства, събрани от рециклирането на коледния каталог на компанията По повод Международния ден на жената Осми март Lilly Drogerie, веригата, която със своите над 100 магазина у нас помага на жените да бъдат още по-красиви, реши да подкрепи момичетата в техния избор на кариера чрез дарение по проекта на
  • Има ли планетарното хранене почва у нас?

    Днес хората обръщат все по-голямо внимание на здравословното хранене, но колко от нас всъщност се замислят, че храненето ни има пряко отношение и към природата? Къде се пресичат грижата за човешкото благо и това на планетата? Точката на тяхната „среща“ е осъзнатото хранене, което се основава на т. нар. планетарна
  • 1 Ретро сникърите се завръщат на мода
  • 2 От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024
  • 3 Отново предизвикваме най-зелените компании, организации, бизнеси и личности!
  • 4 Д-р Явор Семерджиев е назначен за Републикански Консултант по Урология за София-град
  • 5 „Heathers “ – разкриване на проблемите с психичното здраве чрез провокиращ мюзикъл
  • 6 Рисковете от безиглените инжекционни устройства за дермални филъри
  • 7 Lilly Drogerie подкрепя младите жени по пътя към кариерен успех
  • 8 Има ли планетарното хранене почва у нас?
  • Коментар
  • Коментар
  • Коментар

Повишава ли се наистина раждаемостта в България?

България: Раждаемост 2019: 61 538 Раждаемост 2020: 59 086 Раждаемост 2021: 58 678 Раждаемост 2022: 56 596 Раждаемост 2023: 49 610 (Източник НСИ) Всички се смяхме на глупостите на Кирил

Елитът започна да нарича хората "безполезни хрантутници"

За това разказва тази книга. ДОБРЕ ДОШЛИ В ПРЕКРАСНИЯ НОВ СВЯТ. Понякога поетите и писателите виждат отвъд границите на съвременността. „Прекрасният нов свят“ е книга за бъдещето, а независимо от

Умереността у нас бе заличена от най-кресливите евроатлантически папагали

Умереността в България отдавна е детонирана. У нас до властта се добраха зомбитата с флексове, които да решили да заличат устоите на страната. ПП/ДБ са аналог на талибаните в Афганистан.

Реклама


Inspiration Hub:

 Inspiration Hub:

 От гения Леонардо до робота Da Vinci
Как най-иновативната хирургична платформа предизвика революция в медицината по света и у нас

През 15 век, омагьосан от анатомията на хората, животните и птиците, гениалният художник, архитект, инженер и изобретател Леонардо да Винчи се посветил на изследването на движението на живите същества и успял да разбере основните му принципи. Всички тези сложни механизми италианецът приложил в своите гениални технически проекти.

Леонардо дори успял да сглоби далечния предшественик на хуманоидния робот - метален рицар, който, задвижван от зъбчати колела, можел да ходи, да сяда и дори да отваря челюстите си. "Роботът" на Да Винчи веднага се превърнал в атракция на приемите, организирани от богатия му покровител Лудовико Сфорца, но и в нещо повече. В "гост" от бъдещето.

Пет века по-късно рицарят на Да Винчи продължава да ни удивява, а авторът му - да вдъхновява съвременните умове. Съвсем закономерно, най-иновативната роботизирана хирургична технология в света носи името Da Vinci и, ден след ден, предизвиква дълбока промяна в медицината.

Революцията Da Vinci

В последните двайсет години технологиите мощно навлизат във всяка област от живота ни, а лекарите все по-вече разчитат на машините и компютрите. Появата на роботизирана хирургична система Da Vinci обаче е не само още една технократска стъпка напред, а истинска революция - тя надгражда възможностите на хирурзите по изумителен начин и им помага да подобряват живота на своите пациенти.

Днес, две десетилетия след като за първи път стъпва на "медицинската сцената", Da Vinci е символ на най-модерната здравна грижа. За хирурзите роботът е гаранция за бързина, прецизност, сигурност и минимална кръвозагуба. На пациентите той дава спокойствие и увереност, че ще преминат през операцията без огромни разрези, без хирургична травма и болка, и че ще се възстановят максимално бързо.

Роботизираната хирургия се радва на все по-голямо доверие, за което говорят и сухите факти. Между 2019 и 2020 година в света вече има 4986 робота Da Vinci - 2770 в САЩ, 719 в Европа, 561 в Азия и 221 в останалата част на света. Около 40 000 хирурзи са сертифицирани да работят с иновативната платформа, а от въвеждането й до днес са направени над 6 000 000 миниинвазивни процедури. В България виртуозни лекари от различни специалности също оперират с Da Vinci на нивото на колегите им в най-престижните медицински центрове по света.

По-силно зрение, по-сръчни ръце

Много хирурзи определят Da Vinci като гениален инструмент - той надгражда техните сетива и умения по несравним начин, и им помага да бъдат максимално полезни, особено при тежки онкологични заболявания.

Благодарение на миниатюрната, но мощна камера на робота, която влиза в тялото на пациента през малък разрез, специалистите получават детайлна триизмерна картина на оперативното поле с 10 пъти оптично увеличение. Феноменалната визуализация на тъканите, органите, кръвоносните съдове и микросъдовете дава огромно спокойствие на хирурзите по време на операцията и възможност да сведат кръвозагубата, травмата и риска от усложнения до минимум.

Освен изключително зрение, Da Vinci осигурява и неограничена сръчност. Командвани от лекаря, манипулаторите на системата, които "държат" усъвършенствани микроинструменти и извършват фини движения в тялото на пациента с подвижност, по-голяма от тази на човешката китка. Оптимизираните движения на робота правят достъпа до оперативното поле по-лесен и пестят ценно време (а то, както е известно, е ключов фактор при много интервенции). Прецизността на Da Vinci има и още едно голямо предимство - при наличие на тумори с определени размери и локализация, лекарят може да премахне злокачественото образувание без да отнема много от здравата тъкан и така да съхрани засегнатия орган.

Първи бяха Лени и Мона

С възможностите, които притежава, Da Vinci не случайно е желан партньор в операционната. Според статистиката, на всеки две минути в света се извършва по една операция с него. Впечатляващо, нали? Пътят до това постижение обаче е дълъг и започва някъде в средата на 80-те години на 20 век.   

В онези дни лекарите за първи път използват роботизирани системи за мозъчна биопсия, а концепцията за робот-асистирана хирургия плахо си пробива път. През 1995 г. в Калифорния, САЩ, съмишленици, които искат да тласнат медицината на по-високо технологично ниво, основават компанията Intuitive Surgical и, стъпка по стъпка, превръщат мечтата си в реалност.   

С първия прототип на Intuitive - хирургичния робот Лени (съкратено от Леонардо), са извършени операции на животни. Година по-късно, през 1997 г., с второто поколение - Мона (кръстен на Мона Лиза), хирург прави първата робот-асистирана интервенция на възрастна пациентка в болница в Белгия. Върху операционната маса ляга 72-годишна жена за холецистектомия, т.е. отстраняване на жлъчния мехур.  

През 1998-а Intuitive представя системата, която ще се превърне в най-популярната и успешната роботизирана хирургична платформа в света: Da Vinci. Скоро след това Кардиологичният център в Лайпциг, Германия, купува първия робот, а лекарите започват да оперират по-съвършено нов начин.

Две години по-късно Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) издава разрешение с Da Vinci да се извършват миниинвазивни хирургични процедури в САЩ и роботът  постепенно се налага първо зад Океана, а след това и по целия свят.

Лидерът на иновативната хирургия у нас

Днес най-големите медицински центрове на планетата разполагат с четвърто поколение на робота - Da Vinci Xi. Сред тях е и УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". От тази година специалистите в лечебното заведение оперират с последната версия на системата. Всички те са сертифицирани да извършват различни интервенции с нея, а резултатите от тяхната работа са повече от забележителни.

Първите робот-асистирани операции в болницата са направени още през 2017 г. от акушер-гинеколога д-р Лъчезар Танчев и от началника на Отделението по урология доц. д-р Калоян Давидов. Впоследствие с Da Vinci започват да оперират шефът на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия проф. Кирил Драганов и д-р Веселин Маринов, а също и оглавяващият Отделението по гръднахирургия доц. д-р Цветан Минчев.

Опитът, който специалистите успяват да натрупат в робот-асистираните интервенциипревръща болницата в технологичен лидер и референтен център за най-иновативната хирургия в страната. УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" е и единственото лечебно заведение у нас, в което се извършват роботизирани операции в четири различни специалности - урология, гинекология, гръдна и коремни хирургия. При сложните онкологични операции Da Vinci помага на лекарите да бъдат максимално прецизни, да избягват усложненията, да съхраняват органи, засегнати от тумори и отдадено да работят за бързото възстановяване и по-доброто качеството на живот на своите пациенти.

 От гения Леонардо до робота Da Vinci

*Снимки: УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда"

Новини

  • 1

Съвети

Анализи

  • 1