Какво може да стане, ако правителството подаде оставка?

1. Действащият президент няма право, в последните три месеца от мандата си, да разпусне сегашното НС, ако се стигне до оставка на правителството.


2. Президентът влиза в процедура, според която е длъжен отново да връчва мандат на основните три партии за съставяне на кабинет, но в рамките на действащото НС.

3. Всяка от трите партии, която ще получи мандат има право да обмисли предложението на президента в рамките на седем дни.

4. Ако и трите партии върнат мандата, тогава президентът е длъжен да сформира четвърти служебен кабинет, без обаче да разпуска парламента и да насрочва дата за нови избори.

5. Служебното правителство ще управлява страната с действащото 43-то НС, като депутатите ще гласуват бюджета за 2017 г.

6. В тази ситуация България ще бъде до 21 януари 2017 г., а след това новият президент трябва да встъпи в длъжност, след което да издаде Указ за разпускане на НС и да насрочи нови парламентарни избори.

7. Подготовката на изборите е в срок от два месеца от издаването на Указа и е в правомощията на четвъртото служебно правителство.

8. Така до провеждането на предсрочните парламентарни избори държавата ще е в правомощията на четвъртия служебен кабинет.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: