Затегнете коланите

Бивш командир на НАТО коментира предизвикателствата пред новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и натрупаните проблеми в сектора на сигурността.

Като поемем дълбоко дъх и прегледаме резултатите от тази дълга и за съжаление грозна президенстска кампания в САЩ, виждаме, че има повече въпроси, отколкото отговори за политическото бъдеще на Щатите. Едно нещо ще ви кажа и това е, че проблемите и предизвикателствата пред новоизбрания президент Доналд Тръмп ще продължават да се трупат.

Като се има предвид липсата му на опит в държавното управления като цяло и особено в сектора на външните работи, той се надява да приложи способностите си на бизнесмен и мениджър в ръководенето на страната, за да започнат да се решават най-належащите проблеми. Ясно е също, че в неговия отбор ще има нови експерти по националната сигурност, разузнаването и специален екип, който ще отговаря за кибер-сигурността.

Като цяло логично е да очакваме, че едновременно с прагматичните тези от кампанията в политиката на Тръмп във външнополитически план ще залегнат и редица анти-търговски и дори изолациони виждания.

Бъдещите полемики ще се водят в сферата на НАТО и то в контекст „САЩ оръща гръб на Алианса“, изграждането на „Голямата стена“ на мексиканската граница, по-тясно сътрудничество с руския президент Владимир Путин и дори въпроси като да се позволят ли ядрени оръжия на Япония, Корея и Саудитска Арабия.

Някои от ключовите предизвикателства по отношение на сигурността ще излязат на дневен ред. Така например ще трябва да се вземат решения, свързани с Афганистан и продължаващият бунт на талибаните, с Пакистан и неговия ядрен арсенал, с действието на някои опасни терористични движения и с хаотичната структура на управление и потенциалният срив на Венецуела, която се изправя пред лицето на една напълно провалила се икономика и дълбоко безизвестен лидер.

Добрата новина е, че новоизбраният президент има широк изпълнителен опит, директен подход като бизнесмен и отличителен стил в преговорите - нещо, в което той е доста самоуверен. А лошата новина е, че предизвикателствата са обезпокоително реални, почти неразрешими и пълни с противоречия. Затова „затегнете коланите“!

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: