Заплахата от роботите

Носителят на Нобелова награда за икономика Ангъс Дийтън коментира, че навлизането на роботите в нашето ежедневие е много по-страшен процес от глобализацията и ще застраши повече работни места.

Пред Financial Times той споделя: "За мен глобализацията не е първостепенна заплаха и не приемам теориите, че зарази нея милиони хора са обречени на бедност. Тази тревога не може и наполовина да се сравни със заплахата, която ще дойде от сферата на роботиката".

И добавя: "Трудно ми е да си представя, че Марк Зукърбърг подобрява живота на който и да било като на практика обогатява себе си чрез Facebook. Но имам напълно различно отношение към новостите, свързани с автономните автомобили, например".

От Белия дом също дойде предупреждение, че Изкуственият интелект и роботите биха могли да оставят милиони хора без работа от индустриалния сектор и имат потенциала да увеличат социалното неравенство.

От Световния икономически форум пък прогнозираха "Четвъртата индустриална революция" в началото на тази година, имайки предвид отново навлизането на автоматизацията и роботите, които се очаква да донесат промяна за световната икономика.

Очакванията на експертите са над 5 милиона работни места да бъдат закрити до 2020 година, като в проучване на Университетите Citi и Oxford се твърди, че около 77% от позициите в Китай са застрашени и 57 на сто от тези в развитите пазари.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: