Речта на Радев

Слушах речта на новия президент. Чух и някои коментари след това. Това, което ми направи впечатление:

1. Радев направи грешки в изчитането на речта. Случва се. Важно е съдържанието. Аз лично предпочитам реч с грешки, отколкото 40 минути гладко говорене на Цецо, като това ще е само едно безкрайно изречение.

2. Да се подиграваш на Радев, че не може да изнася речи на първия си ден, като си фен на Плевнелиев с неговите лапсуси и особености на публичното говорене, ми е странно. Да, ако прави грешки след година, ще си заслужи подигравките.

3. Да провокираш, а после да се правиш на ощипана мома, е детско. И води само до загуба на гласове. Все едно сме в 9-и клас, втори срок.

4. В речта на Радев имаше много клишета. Факт. Но тя не беше предназначена за интелектуаците. Тя беше предназначена за масовата публика. И май беше приета добре.

5. Интелектуаното извисяване на дребно от страна на десните още повече ще им намали процентите на изборите. Истинските политици се занимават с политическите послания, а не с емоционалните реакциите.

6. Речта надхвърли президентските правомощия. Факт. Това си беше програмна реч на партия. БСП стягат редиците и се готвят за избори. Докато другите се подхилкват и се забавляват.

7. В речта централно място имаше завръщането на левите идеи. Особено на държавата като преразпределящ и тотално отговорен субект. На масовата публика това ще се хареса. Това е най-страшното.

8. За горното основна вина има Бойко Борисов. Той наложи в публичното пространство идеята, че за всеки проблем трябва да Му се обаждат и той ще го реши. Нещо пагубно за демократичното мислене. В момента БСП просто му използва думите и го измести от пиедестала на "Вечно тичащия да помага".

9. В речта на Радев има засегнати много елементи за подпомагане на бизнеса. И за намаляване на административни тежести и т.н. Знаем какво се случва, когато държавата помага на бизнеса. Но повечето хора в страната не знаят. Те искат да чуят, че някой ще им помага.

10. За горното са виновни ГЕРБ и Реформаторите. С всички безумни данъци, които въведоха. Още чакаме отчета на Лукарски колко и кои административни тежести са били премахнати за две години.

11. В речта на Радев имаше много ляв популизъм за образование, здравеопазване и т.н. За това пък са виновни министрите от Реформаторския блок, които за две години нищо не направиха. И това, което направиха, беше само да усложнят живота на хората.

12. Този ляв популизъм стои изключително добре на фона на арогантното и самовлюбено поведение на досегашните министри. Само ще кажа Москов и няма смисъл да обиждам повече кабинета в оставка.

13. Радев натърти на НАТО и ЕС. За да компенсира предишните си думи за Русия. Ще се наблюдава внимателно какво ще направи нататък. Дано не тръгне по пътя на русофилите и да ни развали отношенията с ЕС.

14. Пред десните стои изключително трудна задача адекватно да предложат програма, която да убеди бъдещите избиратели да гласуват за тях. А те май не разбират колко малко хора ги харесват в момента. И то не защото не са прави. А защото не знаят как да комуникират идеите си.

В заключение: Ако някой не е разбрал, предизборната кампания навлезе в откритата си фаза. От гледна точка на Радев, тази му реч ще се забрави бързо. От гледна точка на БСП това беше силен ход. Очаквам адекватната реакция на другите партии.