Някой трябва да подреди НАТО

Виждам как мнозина са притеснени (отчасти основателно) от заявките на американския президент Доналд Тръмп за промени в НАТО. Всъщност няма нищо лошо, дори е необходимо НАТО да бъде подсилено.

Добре е например да не поставя 1600 танка в Холандия, защото такива очевидно са нужни в България, Румъния или в прибалтийските държави. Поставянето им в Холандия е бюрократично упражнение, а не послание към Русия. Важно е също, държави като Германия да инвестират в отбранителните способности на съюза, а не в социални помощи за бежанци.

Хуманността на Западния свят е важна, но още по-важни са отбранителните му способности. Във визията на либерална Америка за света има редица ценни неща. Има обаче и купища нерешителност, бюрокрация и геополитическа слабост. Сега надер е една по-консервативна визия за света, за това как да се харчат парите на данъкоплатците, за преосмисляне на националната държава.

С подобна визия, Републиканската партия и президентът Роналд Рейгън ускориха краха на комунистическата система. Днешният свободен свят, поне Източна Европа, дължи много на тогавашната политика на републиканците. Затова преди да слушаме глупостите на Мадона и да въздишаме по 8-те години на г-н Барак Обама, нека видим какво оставя той на света.

Близкият Изток и редица страни в Северна Африка са в пълен хаос, Украйна практически е разпадната, стотици хиляди загинаха в Сирия, Турция е нестабилна (и авторитарна) страна, сделката на администрацията на Обама за сваляне на санкциите към Иран е спорна и опасна, а Русия е самодоволна, милитаризирана (макар и изтощена икономически), и в крайна сметка е по-опасна за собствениците си граждани, отколкото за света.

Един умен, чаровен и много, много ляв американски президент оставя след себе си много хаос. Change was reduced to chaos! Някой трябва да подреди…

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: