Защо трябва да се смени философията на пенсиите

Увеличението само на минималната пенсия, реално не е толкова нелогично. Да обясня защо.

В момента около половината от пенсиите се плаща от осигуровки. Другата половина - от данъци. Т.е. ако взимате максимум от 900 лв., то 450 идва от осигуровки, и 450 - от данъци. Т.е. личният ви осигурителен принос в миналото, ви носи само 450. Другото ви го дава като подарък държавата.

Но каква е логиката държавата да дава на един 450 лв. подарък, а на друг - 80 лв. (това е половината от минималната пенсия).

Далеч по-логично е осигурителният принос да си определя кой колко да вземе от приходите от осигуровки. А разпределяното от държавата - да е по равно. Или по някой друг критерий. Но настоящият критерий е абсурден - държавата субсидира най-богатия с най-много.

Ако се приеме по равно да е, то това ще вдигне минималните пенсии и ще намали максималните.

Ако делът на осигуровките в пенсиите нарастне, тогава отново максималните ще се вдигнат - като благодарност за осигурителния принос.

Т.е. има някаква логика в това, което се случва, но трябва да се обясни на народа, и то да бъде прието. Да се смени философията на системата. И да се знае от осигуровки кой колко получава, и тази равна за всички социална пенсия като база, колко е.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: