А трябват ли ни изобщо изтребители

Когато се водят разгорещени спорове за това какви самолети за военновъздушните сили трябва да си купим, задава ли някой следните два въпроса:

1. Трябва ли въобще да купуваме самолети?

2. Необходима ли са ни военновъздушни сили? И ако да, какви?

 

Не твърдя, че не трябва да купуваме самолети или че трябва да закрием ВВС, питам единствено дали си задаваме двата въпроса. Всеки голям разход е основание да преосмислим активите си. Ако ти е време да си купиш кола, разумно е да се запиташ дали е по-смислено да се придвижваш по друг начин.

С обществен транспорт. С такси, велосипед или пеша. Когато се местиш в нова къща, може да се запиташ дали да си подновиш абонамента за кабелен телефон. Когато се каниш да похарчиш няколко милиарда за самолети, за да гарантираш националната си сигурност, разумно е първо да се запиташ кои са основните заплахи за националната ти сигурност. Когато си отговориш на този въпрос, тогава е ред да отговориш и на следващия - как най-добре ще защитиш националната си сигурност. Отговор от типа "ама как без бойна авиация" е идентичен на възклицанието "ама как без атомна централа" или "ама как цирк без лъв".

Не твърдя и че България трябва да свива разходите си за отбрана. Нека харчи 2% от БВП. Но да ги харчи по начин, който най-добре гарантира националната ни сигурност. И тук отново се връщаме на въпроса - кои са основните заплахи за националната ни сигурност и кой е най-добрият начин да се справим с тях?

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: