OK EUROPE, WE HAVE A PROBLEM
Отстраняването на Тилерсън и втвърдяването на позицията на Вашингтон срещу Техеран преди всичко ще доведе до увеличаване на натиска върху Германия, Франция и Великобритания, известни като Е3 в преговорите с Иран. А чрез това и върху Брюксел и западните ни партньори в ЕС. 

Номинацията на Помпео е най-ясния знак за това. Издигането на Хаспъл на най-високия пост в ЦРУ е още по-твърд знак към Германия, където модерни активисти настояват за нейния арест. Но от друга страна, така се откриват много нови възможности за страните в източната част на ЕС, където са и стратегическите предизвикателства за континента.

През януари Тръмп заяви, че дава “последен шанс” на Европа да “поправят акорда” с Иран. В противен случай, САЩ не само няма да приемат вдигане на санкциите, свързани с ядрената програма на Техеран, но могат едностранно да развалят действащото споразумение. Тръмп настоява за “ясен и твърд ангажимент” от страна на европейските партньори по основните искания на Вашингтон - прекратяване на изпитанията на балистични ракети, неограничен достъп за инспекции на иранските военни изпитателни полигони, перманентно ограничаване на капацитетите за обогатяване на ядрено гориво.

Позицията на Тилерсън винаги е била по-мека, като той не бе склонен да се настоява за твърдо фиксирани срокове пред Европа. Европейските страни по сделката винаги са заявявали, че са склонни да се ангажират с исканията на американската страна, но настояват съществуващото споразумение (на Обама) с Иран, което не включва подобни клаузи, да остане в сила. Тилерсън в унисон с Е3 не веднъж съветва Президента и Администрацията против рязко оттегляне от споразумението, ако европейските страни не спазят сроковете на Тръмп.

С отстраняването на Т-Rex, както често бе наричан бившия Държавен секретар, Тръмп и Администрацията отново, в характерния им стил, показват и на Европа, че са напълно сериозни в намеренията и позициите си. Топката се връща на терена на Е3+Брюксел. Ако се стигне до разваляне на споразумението с Иран, известно под името Joint Comprehensive Plan of Action, Европа ще се изправи пред нови, сериозни стратегически предизвикателства - както дипломатически, така и отбранителни по Югоизточния фланг на НАТО. Където сме и ние...

Всъщност, смяната на Държавния секретар е ключов момент от стратегически процес, който пряко ни касае. Изключително добра възможност за активна дипломация, стратегическо позициониране и ускорено дългосрочно укрепване на отбранителните ни капаците и ВКП, а така и на икономическото развитие.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: