Шпионски игри: ФБР със стратегия за изтичане на секретна информация към медиите

Нови документи, предоставени на Конгреса, повдигат "сериозни опасения" за "очевидна системна култура на изтичане на секретна информация къммедиите" от страна на високопоставени служители на ФБР и департамента по правосъдието, обявиконгресменът Марк Мидоус. Според документите, с които той разполага, службите са предоставяли данни във вреда на президента Донлад Тръмп целенасочено и в нарушение на закона. По този повод Мидоус изпрати днес сигнал до зам. главния прокурор Род Розенщайн.

В писмото на конгресмена се посочва случаят, в който бившият агент на ФБР Питър Строк и бившия адвокат на ФБР Лиза Пейдж си разменят смс-и през април 2017 г. В текстовите съобщения, двамата обсъждат именно стартегия за "изтичане на информация” към медиите.

 

Два дни по-късно Строк пише на Пейдж: “Добре работа" като я информира, че съвсем скоро ще излязат две негативни статии за "съименника" на Пейдж. В случая става въпрос за Картър Пейдж, бившият съветник на Тръмп, който ФБР наблюдаваот месеци за връзки с чуждестранно разузнаване.

И наистина - на 11 април 2017 г. "Вашингтон поуст" публикува история, озаглавена "ФБР получи разрешение да следи бившия съветник на Тръмп Картър Пейдж”. Статията, цитира "правоприлагащите органи", за да съобщи, че Пейдж е разследван като агент на чужда власт, в случая Русия.

Цитираните документинаскоро са били разсекретени от департамента по правосъдието и предоставени на Конгреса. Мидоус е първият, който им дава гласност. ФБР отказва да коментира случая, същата е позицията и на департамента по правосъдието.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: