“Бомбените заплахи” в САЩ “превъртат играта”

Още малко по случката с „бомбените заплахи“ срещу видни представители на Демократическата партия в САЩ. 

Таймингът, както отбелязахме е перфектен – две седмици преди изборите общественото мнение е отвлечено от поредната скалъпена сензация. 

Такива политически „false flags“ демократите ги умеят, не може да им се отрече. Но това по същество сериозно отклонява фокуса от реалните проблеми, които САЩ трябва да реши. 

 

Да, Тръмп постигна немалко успехи в икономически план, успя да стабилизира американската индустрия, показателите засега са добри, доверието на бизнеса в политическата администрация също. Много анализатори продължават да твърдят, че е много рано да се говори за каквито и да е (трайни) успехи на Тръмп в икономически план, понеже той е едва във втората година на мандата си. Но не трябва да забравяме, че съвременната икономика е изключително динамична, гъвкава, и е способна да се видоизменя буквално за минути. Най-пресният пример е лятната случка с лирата на Ердоган, която буквално беше срината след два туита на Тръмп.

Според мен основната заслуга към момента е, че тази американска администрация даде положителен психологически сигнал към всички основни икономически агенти, и най-вече към бизнеса. Защото когато обикновеният предприемач знае, че в нормативно-административно отношение препятствията пред него ще бъдат по-малко, това веднага се отразява в ръст на доверието по оста бизнес-правителство. В резултат, предприемаческият климат се подобрява, нагласите на бизнеса вече са други, и могат да се положат основите на устойчивия икономически растеж.

Не всичко е безоблачно – Тръмп трябва да решава сериозни въпроси, свързани с продължаващата акумулация на дефицит. Но когато неговите противници са се фокусирали да анализират кривия му перчем или пръцовете на съдия Кавано, става ясно че говорим за политическа немощ. 

И така няма как да се случи качествен дебат. А и не съм сигурен, че с „кадри“ като Оказио-Кортез и Бърни Сандърс демократите могат да предложат нещо стойностно в икономически план. Не че при Републиканците няма гнили ябълки – винаги е имало и от двете страни, но в случая Демократските изцепки превъртат играта.

Няма да акцентирам толкова върху външната политика този път, не защото смятам, че е маловажна, напротив, а защото тя е органично свързана с вътрешноикономическите и политически процеси, вървящи в САЩ. Няма как една страна да е нестабилна вътре, а да показва успехи навън. Гледахме го този филм – Обама и неговите хора демонстрираха нагледно как се прави и завещаха тотална бъркотия в Близкия изток.

Около тези процеси трябва да се насочи дебата между Републиканци и Демократи в предстоящите избори. Да, на първо място тези процеси са най-важни за американските граждани, защото са пряко свързани с американската икономика. Но това не означава, че това нас не ни засяга. САЩ продължава да бъде най-мощната икономика в света, но геополитическата обстановка е съвършено различна. Все повече се върви към мултиполярен свят, с много икономически центрове и играчикоито искат дял от пая

Политиката на Тръмп по този параграф също е много важна и от нея зависи дали походът му за преправяне на стратегически важните търговските договори ще бъде успешен в дългосрочен план. А за да се случи всичко това е нужна не само политическа воля, но и подкрепа от всички органи на управление – Конгрес, Сенат и Камара на представителите.

Ето защо тези избори са важни не само за САЩ, но и за целия свят.

В заключение ще напиша, че в оставащите дни до изборите очаквам още демократски дивотии.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: