Вентилатори в туризма
В годините на изходните визи и софийското жителство така нареченият туризъм беше така наречен структуроопределящ сектор, защото действаше като канал за конвертируема валута.

Туризмът беше като климатик, закачен на задушна килия, който малко разхлаждаше застоялия вътре въздух с по няколко пачки западногермански марки. Тогава туризмът печелеше, дори и когато губеше, защото икономиката ни се беше разположила в две паралелни реалности - в едната доларът беше един лев, в другата 3.

Другият валутен климатик бяха хилядите български лекари и инженери, които работеха в Сирия, Иран, Ирак, Мароко, Танзания и други братски страни и получаваха заплати по 300 долара, а държавата прибираше останалите хиляда, добавяше ги към марките от Слънчев бряг или Каваците и към още няколко валутни вентилатора и скалъпваше сметките за посолства, компютърна техника за българския компютърен сектор и малко други харчове.

Така погледнато туризмът трябва да е привилигерован и да плаща не 9% ДДС, но и да му плащат по 9% ДДС. Само че неотдавна изходните визи паднаха. Днес струртуроопределящи са други сектори. Например емиграцията, която компенсира в голяма степен отсъстващата социален сектор с пратените от чужбина пари за останали в България роднини и през образование, придобито в чужбина, което в някой момент може да се завърне в България. Може и да не се завърне.

България днес е отворена страна, силно износно ориентирана и вчера научихме, че сектор електротехника и електроника е водещият износен сектор. Без никой да му помага. Левът е конвертируем, България внася картофи от Германия, а изнася електроника. Технологичните индустрии, които задържат хора, създават добри работни места, изграждат сектор, който може да се развива още и още и да направи България модерна индустриална страна плащат нормални данъци.

Оня от Каваците, който обяснява, че хората трябва му дават по 70 лева, защото чадърът му пазел истинска сянка, не като другите чадъри обаче е структуроопределящ и се ползва от данъчни преференции. Софтуерните инженери не са структуроопределящи, барманите, плажните концесионери и лекарите рекетьори по морето са. Пак се радваме на паралелни светове, малко по-различни от времето на изходните визи.
 
 
 
 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: