Грета като политически инструмент
Избягвам да се занимавам с персонажа на Грета Тунберг. Тя е едно дете, което има психични проблеми. Не си го е избирала, не е виновна, че ѝ се е случило.

Покрай цялата световна климатична истерия, Грета бе превърната в средство, инструмент на политическия елит, който има крещяща нужда от обществена легитимация, за да прокара безумните си идеи.
Защо според мен тези идеи са безумни? Няколко примера от практиката:

-В Германия искат да облагат с допълнителни данъци месото, защото неговата консумация едва ли не е важен “виновник” за измененията в климата. Глупостите на Германия в сектор енергетика са всеизвестни. Страната практически се отказа от най-нискоемисионния си енергиен източник, напук на всички физични, химични, природни, и не на последно място - икономически закони. Експериментът със соларки и перки има своята цена. Тя е следната:

-през 2018 г. Германия е изхвърлила 866 млн. тона въглероден диоксид в атмосферата, което е доста далеч от собствените ѝ цели за намаляване на CO2 до 750 млн. т до 2020 г.
 
-Експерти и индустриалци предупреждават, че страната крачи към дефицит на електроенергия и проблем с цялата верига на доставките, заради ударното нахлуване на веи в микса. Освен това, с едновременния отказ от въглища и ядрена енергия, Германия се обрича на все по-голяма енергийна зависимост.
 
-доклад на компанията McKinsey посочва, че през юни тази година, страната е била на косъм от режим на тока. Германия е била спасена в последния момент, с т.нар. “Short term balancing energy”, внасяна от съседните ѝ държави (доста от тях ядрени, между другото). Та, цената на тази “извънредно балансираща енергия” от 64 евро през 2017 г., се е повишила до 37,856 евро през 2019 г.

Ако Германия действително завърши програмата за отказ от ядрената енергия (до 2022 г.) и въглищата, то тя ще загуби около 43% от енергопроизводството си.
 
-ЕС пък иска да облага с екоданък самолетните полети. Като цяло данъчната политика в сектор енергетика е с тенденция за повишаване на данъците върху основни енергоизточници, които са гръбнака на европейската икономика.

-Макрон обмисля създаване на Европейска климатична банка за “чиста енергия”, която сама ще решава кое е хубавото чисто и кое лошото. И ще го финансира с нашите пари. 

-Основни документи, очертаващи енергийните приоритети на ЕС, се фокусират в подпомагането (финансово, регулаторно, политическо) само на избрани енергоизточници, която нямат технологичния капацитет да изпълнят задачата, за която им се възлагат толкова надежди. Същевременно ЕС пренебрегва най-чистите енергоизточници, с най-нисък емисионен профил и значителен вторичен benefit за икономиката. Германия е прекрасен пример за това. Политически интервенционизъм от ново поколение.

И още, и още..
 
Но да се върнем на климатичният активизъм и Грета. За да бъдат прокарани горепосочените политики, обществото трябва да бъде убедено в тяхната правота. Много по-лесно е да въздействаш на масите емоционално, отколкото с фактология, иконометрични данни и аргументи. Ето защо се използват деца като Грета Тунберг. Те са просто инструмент за онзи политически елит, който иска да придобива все по-голям контрол върху най-важния икономически отрасъл - енергетиката. Според мен именно тези политически кукловоди имат основна “заслуга” за енергийните проблеми в Европа. Политиките на тези елити, ако бъдат изпълнени така както са замислени, ще влошат допълнително икономическото развитие в Европа.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: