Важно ли е тестването?
Чета, че има бум на COVID 19  в САЩ.  Важно е да знаем защо. От една страна сигурно има много инфектирани. Но не е само това. При COVID19 има много неоткрити случаи (в Китай най-малко 86% са недокументираните, т.е. статистиките отчитат само 14те %)
 
Ето я графиката на зависимостта между броя тествания и новооткритите заразени. Еднозначно може да се каже, че който тества много открива много. От 15 дни в САЩ тече подготовка за много широко тестване, за да се разбере за какво иде реч. Защото най-неприятното качество на този нов вирус е, че никой не знае поведението му.
 
Това кара много правителства по света да изхождат от т.н. worse case scenario. След три дни САЩ ще имат най-много данни от всички страни в света и ще вземат най-правилното и научно обосновано решение как да се продължи.
 
А ние имаме ли нужда от масов скрининг в България с бързи тестове? В краткосрочен план "не" - не съм сигурен, че можем да го направим, а и ще получим данните наготово в САЩ (добра причина да не съжаляваме за купените Ф16!). Докато стане, кризата ще е отминала. В дългосрочен план "да". Защитата от вируси ще стане част от системата за национална сигурност. Също както БА. Системата за масово тестване и "интелигентна карантина" е задължителна.
 
 
 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: