Цензура ли е това, че Фейсбук и Туитър затвориха акаунта на Тръмп?
Понеже Тръмп е луд и дразнител за много хора, те злорадстват. Само че духът на цензурата вече е изпуснат от бутилката, да не се обърне срещу тях утре.

Аргументът, че това били частни компании и те си решават, не е никакво оправдание.

Фейсбук и Туитър не са частни вестници. Не са "Ню Йорк Таймс" или "Файненшъл таймс" да публикуват или да не публикуват избрани автори.
Създали са платформи за свободно общуване, всеки потребител да е свободен да пише каквото реши. Тоест - не трябва да налагат редакцонна политика на съдържанието. Защото така се превръщат в най-големите манипулатори и цензори, по-големи от правителства.

Някой ще възрази, че тяхната услуга има правила за ползване - потребителят да не призовава към насилие, да не заплашва, реч на омразата и т. н.

И въпрост е - дали Тръмп призовава към насилие или това е политическа интерпретация на неговите противници? Дали трябва да бъде цензуриран, като казва, че изборите са манипулирани? Може да не е прав, но това няма да го решават Фейсбук и Туитър, а съдът.

Всъщност тяхната скрита цензура тече в пълен ход за всички потребители - всеки може да се убеди като разгледа как Фейсбук разпространява някои линкове и някои статуси и как други. Това даже не го правят хора, а програмата избира по някакви алгоритми и думи.
  

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: