Но защо Тръмп не е президент?
Байдън и хората му са изцяло отговорни за огромния, исторически провал в Афганистан.

В края на 2011 Обама и Байдън изтеглиха американските войски от Ирак и в резултат се появи Ислямска държава с всичките страшни последици. Хората по света бяха с право уплашени от зверствата на терористите.  Сега някой да говори за Ислямска държава? Не, защото Тръмп я унищожи и уби водача и. Хората по света, които се ужасяваха от ИД, сега с късата си памет не си спомнят за нея - само заради Тръмп.

През февруари 2020 Тръмп се договори с талибаните, че ако те гарантират нула нападения против американците в  Афганистан и прекратят връзките си с Ал Кайда, американските войски  ще се изтеглят от страната в срок от 14 месеца. Трябва да кажа, че талибаните изпълниха 100% обещанието си. В следващите 11 месеца на 2020 нито един американец не беше убит или ранен и няма сведения за нови връзки на талибаните с Ал Кайда.

Каква е причината? Талибаните отлично разбираха, че ако убият макар и един американски войник, Тръмп ще ги избие бързо,  както направи с иранците, които малко по-рано бяха нападнали американската база в Ирак. Талибаните отлично знаеха какво се случи с водача на Ислямска държава и с шефа на Републиканската гвардия в Иран.

Същите отлично разбират сега, че Байдън е най-слабият президент на САЩ след войната, ето защо действаха решително и завладяха светкавично страната.
Байдън беше “избран” за президент и през април 2021 обяви, че изтегля войските от Афганистан. През юли т.г. на въпрос, дали изтеглянето на войските ще предизвика завладяването на Афганистан от талибаните, той отговори категорично отрицателно и успокои американците. Преди това най-висшият представител на US Army, генерал с четири звезди на 21 юли 2021 заяви: “афганистанските сили за сигурност могат ефективно да се сражават и защитават страната си”.

Без коментар!

Главните преговарящи с талибаните при Байдън / за кратко и при Тръмп/ бяха Залмай Халилзад и проф. Барнет Рубин от New York University. И двамата вярваха на талибаните, че ще преговарят за мир с властите в Кабул. И двамата заедно с генерала с четири звезди съветваха катастрофално Байдън.

Разбира се Байдън побърза да обвини Тръмп за договарянето му с талибаните. Но това е нелепо и смехотворно - сега Байдън има цялата власт и ако искаше можеше да отмени всякакви договори на Тръмп с талибаните.

Очевидно преценката на Байдън, генерала и двамата експерти  е повече от погрешна, тя е трагична и позорна. Резултатът: талибаните вече са в Кабул и изглежда ще го вземат мирно. Афганистанският президент избяга в Таджикистан, американското п-во се евакуира изцяло с помощта на 5000 войници, които внезапно загриженият

Байдън вече изпрати в Кабул. Повечето западни посолства също бягат, но не и руското. Защо ли?

Гледката поразително прилича на  бягството на американците от Сайгон през април 1975, на която съм съвременник.

Левите медии отначало се опитваха да замазват положението, но то е вече е неудържимо. СНН, БиБиСи, Дойче веле доста остро критикуват Байдън, защото няма никакъв друг начин. Позорът и провалът изцяло са негови и на безумното му левичарско правителство. Въпреки, че американската армия е от 7 октомври 2001 в Афганистан, в паметта на американците ще остане фактът, че талибаните завладяха страната именно, заради невежото и катастрофално управление на Байдън.  
Всеки американец днес ще се запита: защото беше всичко това? Защо загинаха около 3500 съюзнически войници, от тях 66% американци? Защо десетки хиляди американски и съюзнически войници бяха осакатени и животът им се промени завинаги?  Защо Америка плати не по-малко от 978 млрд долара?

ЗА КАКВО?

И друго: мисля, че левите западни и български журналисти сега си казват: колко добре би било сега Тръмп да е президент!

Как хубаво би било него СНН и БиБиСи да обвинят за историческия провал!