Вярна ли е мантрата за антикорупционна коалиция
Постоянно чувам една мантра по медиите - управлявала ни била "антикорупционна" коалиция/кабинет.

Повтарято го като папагали журналисти и анализатори, и нито веднъж не чух някой да спре разговора и зададе въпроса - по какво разбрахте, че е била такава, отвъд собствените им заявки.

Ако някой все пак даде аргумент в полза на тази теза, то винаги е това, че били опитвали да разкрият и/или оповестят корупционни практики на предишните управляващи.
Да, ама вие изглежда не разбирате нещо много просто - "антикорупционно" не е управление, което просто разкрива схемите на предишните. Това го прави ВСЯКА нова власт, защото носи лесен и бърз електорален дивидент. Антикорупционно е управление, което само не практикува корупция, не върти схеми, не участва в лобизъм и търговия на власт, не шири непотизъм.

Просто не е достатъчно да разкриваш корупцията на предишните или на политическите си опоненти. Напротив, това е логично, защото носи политически ползи.
Правителството на Продължаваме Промяната успя само за 6 месеца да се увърти в повече схеми и скандали, отколкото други са правили за 4 години. Само няколко примера:

1. Целият план за Възстановяване, вече жестоко закъснял, бе върнат от Асен Василев за пренаписване с единствената цел в него да влезе един безумен план парите да бъдат използвани за закупуване на един от най-големите паркове от батерии на земята. Без никакъв икономически смисъл и с критиките на всички възможни експерти, страната ни трябваше според схемата да прахоса над милиард от парите си за възстановяване във въпросните батерии. Защо?

Защото бързо бе намерена връзка между Василев и някои от фирмите, които ще участват в проекта. Защото той и кръгът му са получили или ще получат комисионни под масата.

2. Заводът за електромобили край Ловеч, който Кирил Петков уж беше докарал още като служебен министър, и за който държавата щеше да налива пари. Оказа се, че "немските инвеститори" са всъщност косовари - съдружници на Домусчиев, чийто е и теренът за завода. Все още няма и 1 тухла, камо ли "25,000 електромобила на година".

3. Посредниците за газа. Ако обвиненията, че определени фирми-посредници са имали отношения с бившите управляващи и са запазвали слотове предварително, то това може да се окаже най-голямата схема в новата история на България по приходи.

4. Грамадният и безсрамен непотизъм - докато преди се правеше скандал от назначаването на нечии кум или съученик от гимназията ("Кумгейт), ПП буквално раздадоха всички ключови роли в държавата на съпругите, секретарките, гаджетата, партньорите и приятелите си. Без капка срам. Помните ли жената на Даниел Лорер, която бе назначена на всевъзможни ключови позиции във финансита и надзора, в пълен разрез с всякаква етика относно конфликта на интереси.

5. След като в продължение на години "Зелените" биват обвинявани за това, че саботират всячески АМ Струма, защото са лобисти на швейцарска компания за тунели, техният министър - Сандов, потвърди обвиненията, като спря строежа на Струма в последния ЧАС от присъствието си в министерството. Оправда го по медиите с "ами то и без това няма пари". Това решение само по себе си ще коства стотици животи.

--------------------------------------------------------
Мога да продължа с примерите прекалено дълго за публикация. Повечето хора в страната са вече наясно с тях, затова и рейтингът на кабинета се сри по-бързо от този на всеки друг кабинет в историята. Важното е да си извлечем поуката от всичко това, като запомним простичкото правило:

"Не е "против корупцията" този, който разкрива схемите на другите, а този, който сам не участва в такива. "

Другият път не се хващайте на въдицата.