България трябва да има неутрална позиция
Сега ще Ви кажа най-съществената причина, поради която беше стратегически много важно България да се придържа към неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

Руснаците знаят, че без Европа, САЩ никога няма да могат да влияят в Украйна дългосрочно. Средносрочната цел на Кремъл е да постави Европа на колене и начинът да го постигне не е военен, а икономически. Оръжието, което ще използват руснаците, са въглеводородите - газ и петрол. Без тях икономиката в Европа ще забуксува. Ефектът днес е вече видим.

И тук идват националните ни интереси. Ако ние се бяхме придържали към неутрална позиция по подобие на Унгария, не само че бурята, която сега със сигурност ще ни връхлети, можеше да бъде избегната, но и цялото разположение на силите в континента можеше да се промени, тоест Европа да се спаси.
За това защитавам преговори с “Газпром”. Добре че е Радев, който, макар да му е крайно неприятно, е готов да жертва собствения си политически капитал, за да защити националните интереси.

С това изключение, и много малко други, целият ни управляващ елит се сгъна по отношение на Русия. България има пряка връзка за доставка на руски газ, без транзит чрез трети страни в ЕС, чрез Турски поток (който можеше да бъде Южен поток, но това е друга тема) и можехме да бъдем изключение от политиката на Кремъл към ЕС. Бъдете сигурни, руснаците ще ударят ЕС не заради някаква омраза, а заради безусловната подкрепа, която ЕС дава на САЩ. Това разположение на силите ще се отрази много неблагоприятно на целия ЕС.

Сега да Ви питам. Какво препочитате? Да сте добре или да не сте добре и макар въоросът да предполага ясен отговор, на практика мнозина, без да се замислят, отговарят - предпочитам да съм зле. Хората вече открито заявяват как няма да се къпят, само и само “Газпром” да го няма “защото е оръжие на Путин”. А липсата на топла вода ще е най-малкото, което ще усетим.

Обръщам се към всички, които открито заявяват, че са готови на всичко, за да го няма “Газпром”. Нямате никаква представа какво е мизерия, студ и глад. Борите се за една идея - свобода и демокрация, която, слава на Бога, вече е част от живота ни и въжделенията Ви, напъванията Ви, повтаряйки опорките срещу Русия и “Газпром”, всъщност наливат вода в мелницата на силите, които парадоксално могат да ни отнемат точно тези свободи. Тези сили са мизерията, инфлацията, студа. Просто не го виждате.

Аз също съм за диверсификация, но инфраструктурата в Европа, и в България, не е в състояние да замени руския газ в краткосрочен и средносрочен план.

*Пред БНТ

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: