Изчезващата държава България
Към 2021-ва година страната ни е била на 36-то място на света по богатство на населението.

Същевременно сме номер 1 от общо 200 държави по изчезване. Не номер 36 или 164 - номер едно. Най-бързо топящият се народ на света.

Докато близо 170 държави на Земята са по-бедни, корумпирани и неуредени, то нито една не изчезва по-бързо от нас. Тоест хем от една страна сме в клуба на 36-та най-богати народа (от 200), хем от друга сме на дъното по изчезване като население. Тези две класации унищожават напълно тезата на по-градски и "демократично" мислещите хора, че забогатяване, уреждане, устройване, подреждане на обществото и борбата с корупцията в България трябва да са номер едно приоритет. Че тъкмо те ще решат магически всеки проблем, включително това, че изчезваме. Отговорът винаги е: "Ами затова трябва да дръпнем напред!".

Ами, не, изглежда това въобще не помага, колкото и контраинтуитивно да звучи. 170 държави са по-бедни и неуредени от нас, а изчезваме по-бързо от всички тях. Вече сме 36-ти по богатство на населението, а 200 от 200 по прираст. Защо мислите, че ако станем 26-ти по богатство изведнъж това ще се промени? Или 16-ти? Или 10-ти?

Не започнахме да изчезваме по-бавно, когато от 80-ти по богатство станахме 36-ти. Пак си останахме най-бързо изчезващите. Няма да се промени това и ако дръпнем още 10 места. Ако прокараме "реформа по румънски модел", дигитализираме администрацията и вдигнем ръста на БВП с допълнителни 1.5% на година.

Значи причините са другаде, а не в това, че сме бедни и корумпирани. Понеже не сме по-бедни и корумпирани от 170 други държави, пък някак бием всички тях по изчезване. Може би е време да се търсят отговори отвъд елементарния на материалното състояние на народа.

Но това би изкарало определени хора от комфортното мрънкане "кога ще станем нормална държава!" и евентуално принудило да помислят и за възможността, че модернизирането на народите не просто не им помага да не намаляват, а тъкмо обратното.