Невероятният Ивън Шпигел: най-младият самоиздигнал се милиардер

Животът е прекрасен за Ивън - основателят на Snapchat, който не само покори младото поколение, но като виден негов представител се окичи с титлата “най-младият самоизградил се милиардер”.

Неговата компания Snap Inc. се подготвя за първоначално публично предлагане на фондовата борса през 2017 година с пазарна оценка от 20 милиарда долара.

Апликацията Snapchat е любима на тийнейджърите по света, а наскоро представените смарт очила на компанията са сред най-търсените джаджи. Spectacles са слънчеви очила с вградена видео камера за запис на клипове, които могат директно да бъдат качвани в едноименното приложение. Те са първият хардуерен продукт на Snapchat и ще се предлагат в един размер и три цвята. Въпреки, че екипът на компанията се състои предимно от програмисти, тук не става дума за софтуерен продукт, а за реално електронно устройство.

Вследствие на успешно развития си бизнес, Шпигел, който е само на 26-години е в класацията на Форбс за най-богатите в света с нетно състояние от 2.1 милиарда долара.

Той живее в приказва и го знае.

“Аз съм млад, бял, образован мъж. Може да се каже, че съм истински късметлия и уви, животът не е справедлив за всички”, споделя със самочувствие Ивън по време на бизнес конференция в Станфорд.

Но Snapchat вече е в историята. Компанията обяви, че сменя името си на Snap Inc. в статия в Wall Street Journal. Новото име е по-подходящо, тъй като вече компанията не е просто приложение за социална медия, коментира Ивън.

Навремето Шпигел се прочу с това, че отказа щедра оферта от създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг за цели 3 милиарда долара и предпочете сам да продължи да реализира идеите си. По това време той споделя “Много малко хора по света могат да развиват този бизнес. За мен не е интересно да се облагодетелствам от него веднага”.

Находчивият Ивън основава Snapchat едва на 22 години, докато учи в Университета в Станфорд, но така и не се дипломира. И макар, че е един от тримата основатели на компанията, само той има позиция на изпълнителен директор и пряко я ръководи. Snap e основана от Шпигел, Боби Мърфи и Реджи Браун.

Високата оценка и скокът в приходите на Snap идват, след като компанията започна да продава реклами в приложението си през 2014 г. Те се появяват между отделните снимки и видеодневници, които дневно се гледат от над 150 млн. души. Рекламодателите могат да правят и отделни реклами, които да са насочени към местоположението на потребителя. Snapchat е най-доминираща във възрастовата група между 18 и 24 години, но малко по малко започва да разширява обсега си.

Личният живот на Ивън също изглежда приказно. Преди да започне своя романс с настоящата си годеница супермодела Миранда Кър, неговото име се свързваше с това на певицата Тейлър Суифт.

Пътят, по който Ивън развива бизнеса си не е съвсем гладък обаче. Единият от съоснователите Реджи Браун заведе дело срещу Шпигел с твърдението, че той го е изритал от компанията и с претенцията да получи дял от 20 на сто.
Делото приключва с конфиденциално споразумение за неназована сума.

В друг скандал наяве излязоха имейли, които ракриват една по-невъзпитана страна на младия милиардер и изненадан от разкриването им Шпигел и принуден публично да се извини за неприличния език, използван в кореспонденцията му по отношение на жените.

“Съжалявам за тези имейли, съжалявам за нецензурния речник. Бях голям глупак да го използвам и мога да заявя, че те не отразяват човека, който съм днес”, обяви публично богатото момче с нестихващи амбиции.

Сега вниманието на Шпигел е изцяло насочено към предстоящото излизане на борсата. Това би бил един от най-големите дебюти в последните години.

Реклама

Още от новини:

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: