Иновативните правни услуги

Съвременният адвокат е изправен пред огромни предизвикателства в условията на динамично променяща се среда и свръхтехнологична икономика, казва адвокат Евгения Ганчева в интервю за b2b Media.

Евгения Ганчева е дипломиран магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Член на Софийската адвокатска колегия. Дългогодишната й практика включва решаването на сложни въпроси в сферата на интернет правото, включително нарушаване на авторски права и търговски марки в интернет, нелоялна конкуренция и търговски практики онлайн, кибернастаняване (cybersquatting), уебсайт договори, защита на лични данни, закрила правата на интелектуална собственост в електронните спортове и видеоигри. Процесуално представителство в съда, КЗК, КЗП, Патентно ведомство и други. Консултира стартъпи, професионалисти и уеб ентусиасти при реализацията на проекти в интернет. Съветва онлайн предприемачи при изграждането на успешни онлайн бизнес модели. Автор на статии в правни списания и в 1Legal.Net.Blog. Лектор в курсове за е-търговия и онлайн бизнес.


Как се променя адвокатската професия днес?

Консервативно по своята същност, правото е, може би, последната крепост, която под натиска на технологичната революция е принудена да се реформира, за да бъде в синхрон с реалността.

Все още има много хора, които при споменаването на думата “адвокат” си представят „тежкар“ в тъмен костюм, с масивен златен часовник, седящ в сумрачен кабинет с махагонови мебели и рафтове, запълнени отгоре до долу в подвързани томове от съдебната практика по години. Това е клише, поддържано в съзнанието на хората от столетия. Още е живо, защото съзнателно или не се поддържа от самите адвокати. Един архитект ми разказа любопитна история за негов клиент адвокат, който поискал кабинетът му да прилича на тронна зала, в която посетителят трябва да извърви дълъг път, за да стигне накрая до “божеството”, което го очаква зад бюро, специално повдигнато на нещо като пиедестал. Интересна концепция, само че, светът днес е друг. Хората не се интересуват от „божества“, а от есксперти, които добре познават своята област и решават проблеми, за които дори още няма съдебна практика.

А как се променят правните услуги?

Както във всяка друга сфера на бизнеса и в правните услуги, софтуерът намери приложение и подмени много ръчно изпълнявани дейности. Не говорим за използването на правно-информационни системи, които осигуряват бърз и лесен достъп до цялото законодателство и съдебна практика, заменяйки напълно печатните сборници и издания.

Всъщност, имам предвид автоматизирането на редица процеси в самите кантори. Все по-масово намират приложение системи за управление на документи, т.нар. DMS (Document Management System), които най-общо представляват електронни картотеки, осигуряващи рамка за организиране на всички електронни и хартиени
документи.

Въвеждат се също и системи за управление на клиентски акаунти – CRM software (Customer Relationship Management) и други модерни приложения за автоматизиране и управление на процеси в рутинни дейности от ежедневието. Със своите необятни възможности за архивиране, съхраняване на различни видове документи, включително за обработка на текстове, файлове, мейли, PDF файлове и електронни таблици, търсене в библиотеки от файлове по ключови думи, ограничаване достъпа до определени документи, мониторинг на достъпа, споделяне на документи, чрез мобилни устройства или облачни услуги и т.н, тези системи оптимизират и подобряват цялостната дейност в ежедневната работа на адвокатите и правните фирми.

Напоследък, все по-голяма популярност придобиват платформите за достъп до правни услуги, които осигуряват различни възможности за получаване на краен продукт – от съставяне на документ до консултация с определен адвокат. Тези системи осигуряват също способи за рейтинг и мнение по отношение на нивото на услугите, предоставени от юристите, регистрирани в платформата, което е добър индикатор за клиентите. Повечето от тези сайтове осигуряват и полезна правна информация по теми, които вълнуват хората. Ползите от тези платформи са ясни – бързина, икономичност, функционалност и т.н.

Услугите в специализираните портали за онлайн правни услуги са полезни и подходящи за получаване на най-обща информация или за събиране на различни мнения по един и същи казус. Така с помощта на технологиите, правните консултации и услуги стават масово достъпни, включително за хора, които не могат да си позволят да наемат адвокат.

С какво обаче правните услуги могат да са иновативни?

С развитието на технологиите започна необратим процес на трансформация на правните услуги и начина, по който те се доставят.
Като отчетохме глобалните и локалните тенденции в потребителското търсене, в нагласите и очакванията на потребителите, заедно с моите колеги и в сътрудничество с талантливи програмисти, създадохме и внедрихме в края на миналата година иновативна платформа за онлайн услуги, достъпна през сайта на www.1legal.net. Новата, автоматизирана система за онлайн услуги затваря целия цикъл на търсената правна услуга – запитване, изпращане на поръчка, използване на удобен метод за плащане и получаване на крайния продукт. Целият процес може да се управлява през смартфон. Потребителят получава нотификация за всяко изпълнено действие и за следващата стъпка, която трябва да се изпълни. Тази интелигентна система позволява на нашите клиенти да се свързват с нас бързо и лесно от всяка точка на света и да получават качествени услуги без дори да стават от от дивана или от бюрото си. Обичайно този тип услуги са предпочитани от стартъпи или от хора с онлайн бизнес – собственици на е-магазини, новинарски портали, платформи за услуги и др.

Кои са най-големите предизвикателства за правото днес?

Докато Интернет и технологиите продължават своето възходящо, стремително развитие и компаниите инвестират все по-значителен ресурс в електронната търговия и интернет базирани решения, традиционното право изпитва сериозни затруднения да интерпретира виртуалната активност в адекватни закони. Правото, буквално, се задъхва да догони и обхване в норми дигиталното битие на хората във всичките му аспекти.

Съвременният адвокат е изправен пред огромни предизвикателства в условията на динамично променяща се среда и свръхтехнологична икономика. Освен традиционните изисквания за значителна и успешна практика, за да намери решение на необичайните казуси от виртуалното ежедневие на своите клиенти, съвременният адвокат днес трябва да познава най-новите технологии и приложения. Нещо повече, необходими са базови познания и владеене на терминологията, дори професионалния жаргон от света на технологиите.
С внедряването на изкуствения интелект, с преминаването на границите на нашата планета и изследването на нови космически пространства, трябва да сме подготвени за истинска революция в правото. Имам пред вид закони, които да регулират отношенията ни с роботи и дори създаването на космическо право.
Звучи вълнуващо, нали?

Реклама

Още от новини:

  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, не...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: