Sharks in IT: Изкуството на новите технологии

Новата технологична революция се случва и е част от нашето ежедневие. Ето защо Sharks in IT / Tech Summit се появи и неговото първо издание е на 30 май 2017 г. в София тех парк, разказва Надя Маринова, главен редактор на b2b Media.

Какво стои зад идеята за технологичния форум Sharks in IT?

Никой в наши дни не иска да пропуска следващия пробив, следващото нещо голямо, следващата промяна, която ще направи играта да се случва по нов начин. Затова решихме, че наред с всички останали бизнес събития, които b2b Media организира ежемесечно, е време за една голяма лидерска технологична конференция, фокусирана върху “лидерството в IT сферата” и следващите “технологични стъпки в иновациите”.

Какви са конкретните теми и технологии, които движат напред IT бизнеса?

Казват, че софтуерът изяжда света, който познаваме. Новите тенденции обаче показват, че Изкуственият интелект вече изяжда софтуера. Парадигмите се променят с невероятна скорост. Дълбокото технологично познание вече е императив – задължително е за всяка една компания, независимо от сферата, в която оперира. А за технологичните компании ситуацията е още по-драматична. За да бъде един бизнес на предната линия трябва непрекъснато да изпъква с иновации и с огромни скокове да се придвижва напред в технологично отношение.

Засегнати са всички аспекти на работния процес – инфраструктурата, инструментите, произвоството на продукти, предоставянето на услуги и т.н.

Кои са технологичните тенденции, които ще се разискват по време на събитието?

Разбира се, ще говорим за Изкуствен интелект, за клауд решения, за Интернет на нещата, за Виртуална реалност, за Анализ и обработка на големи бази данни и т.н.

Редно е да отбележа, че една от най-интересните сфери в наши дни са облачните технологии, които в световен мащаб се оценяват като пазар за 247 млрд само в областта на публичните клауд услуги, да не говорим за всички останали аспекти.

Затова е важно да видим кои компании могат да предложат плавно преместване на бизнесите към клауд-а и какви са предимствата или трудностите.

С удоволствие мога да обявя, че ще имаме двама лектори, свързани с облачните услуги на Amazon – единият от тях е Жулиен Симон, technical evangelist на AWS и Богдан Найденов, най-квалифицираният Amazon Cloud Architect в България – притежател на всичките 5 топ сертификата на AWS.

Кои други изявени лектори очаквате?

С удоволствие съобщавам, че ще включим изпълнителните директори на най-големите технологични компании, представени у нас – в лидерска дискусия в началото на събитието ще участват:

Макс Гървиц, директор за CEE, CIS и MENA на Cross Border Angels и един от основателите на акселератора Eleven
Ираван Хира, изпълнителен идректор на Хюлет Пакард Ентръппрайз - HPE
Калин Димчев, регионален мениджър на Microsoft за България, Македония и Косово
Елена Дречева, изпълнителен директор на Коника Минолта България
Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS
Георги Александров, управляващ директор на ORACLE България
Радослав Гайдарски, изпълнителен директор на Upnetix

Сред чуждестранните гости, освен Жулиен Симон имаме удоволствието да посрещнем и Милан Лакхани, мениджър бизнес иновации в Коника Минолта.

Какъв ще бъде фокусът на презентациите?

След лидерската дискусия ще имаме повече от 15 вълнуващи презентации, всяка от тях ще остави ярки преживявания, включително дискусията за “Училищата на бъдещето”.

Sharks in IT: Изкуството на новите технологии
Но съм сигурна, че ще бъдат засегнати и много от технологиите “на ръба” - най-новите тенденции и предизвикателства като например експлозията на Интернет на нещата, съчетан с Изкуствен интелект – нещо, което тепърва предстои да видим. Предвижда се в близко бъдеще да се появят милиарди, даже трилиони устройства, задвижвани от Изкуствен интелект.

Вече виждаме и по-масово навлизане на роботи, но имаме и един нов феномен – виртуални роботи, които произвеждат реални роботи. Това е още едно доказателство колко напред се придвижва технологичният свят.

Днес все още роботите се правят от човешка ръка или от машини, които са програмирани какво точно да направят. Откакто обаче има изкуствени невро системи, се откриват нови хоризонти. Виртуални роботи се заемат с направата на самоуправляеми автомобили и роботизирани устройства. Идва нов пробив. Предвижда се, че мозъкът на роботите ще може да се тренира успешно от други роботи, а не само от повтарящи се модели и имитации.

Веднъж обучен, мозъкът на роботите, ще се включва в супер компютър, който ще му дава инструкции. И това не е научна фантастика – прави се реално и в момента. Напредъкът ще е толкова голям, че самите роботи ще могат да различават реалност и виртуална реалност и да се адаптират спрямо това. Свидетели сме на съвсем нова ера в роботиката.

Това ли е най-революционното направление при технологиите?

Виждаме, че технологиите се преплитат в много отношения. Както споменах, все по-често ще виждаме Интернет на нещата заедно с Изкуствен интелект, но също така свързани в облачна инфраструктура и в комбинация с Виртуална реалност. Тези технологични скокове напред създават и нови хоризонти за появата на съвременните големи учени или визониери – съвременните Нютън, Да Винчи и Айнщайн.

Като че ли сме в машината на времето, изстреляни напред в технологично отношение. Скоро на публични места ще се появяват холограми, впечатляващи 3D графични изображения, ще преживеем нови измерения на гейминг-а – съчетан с виртуална реалност и с нова свързаност между човешкия и компютърния мозък. Иновациите стават ежедневие.

Друга драстична промяна е свързана с Виртуалната и с Добавената реалност, които ще изменят в бъдеще телевизията. Ще се променят също и безнес моделите, ще се предефинират стратегиите и инструментите. Време е да се замислим за това как да посрещнем новите предизвикателства в ерата на технологичните трансформации.
Новата технологична революция се случва и е част от нашето ежедневие.

Ето защо Sharks in IT / Tech Summit се появи и неговото първо издание е на 30 май 2017 г. в София тех парк.

Sharks in IT: Изкуството на новите технологии

Реклама

Още от новини:

  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, не...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: