Лудият, неповторим живот на Никола Тесла

За разлика от всеки друг имигрант в Съединените щати Никола Тесла е един от най-великите изобретатели и неговият образ носи доза мистика в себе си. Още преди неговото име да стане емблема на популярната автомобилна компания, той е популярен изобретател. А светът и до днес говори за неговите големи идеи.

Твърди се дори, че тайните служби са конфискували бележките на Никола Тесла след смъртта му, за да оставят скрито далеч от всички част от знанието и творенията му, които биха дали друга посока на човешкото общество. Безспорно най-известните му изобретения са свързани с енергетиката и разпространението на енергия.

 

Сред ключовите творения на Тесла се нареждат преносът на променлив ток, флуоресцентното и неоновото осветление, рентгеновите лъчи, асинхронният електро-двигател, дистанционното управление, радио комуникацията и неизчерпаема свободна енергия. Разглеждайки стотиците патенти на Никола Тесла придобиваме едва бегла престава за великите намерения и утопични идеи за общо благо и свободни ресурси, които той е имал.

Произход

Никола Тесла е роден в сръбско семейство в село Смилян, Хърватия през 1856 година. Неговото детство било помрачено от смъртта на по–големия му брат, от трудната връзка с родителите му и едно сериозно заболяване, когато е бил на 12 години.

Въпреки собствената си гениалност, отличителната черта на Тесла, която го прави силно харесван, е способността му да разпознава талантa и да оценява останалите. Той описва в своята автобиография как Марк Твен бил толкова трогнат, че дори се разплакал, когато Тесла му казал, как прочитането на негова книга е спасило живота му, когато бил болен като малък.

Тесла показал прозрение и амбиция още от ранна детска възраст. След като вижда рисунка или снимка на Ниагарския водопад, Тесла съобщава на чичо си, че един ден ще постави огромно колело под водопадите и по този начин ще ги опитоми. Години по-късно, Тесла го прави, използвайки енергията на самия Ниагарски водопад.

Образование

След като завършва гимназия и успява да избегне военна мобилизация, Тесла се заема да учи физика и други дисциплини в Политехническия Университет в Грац, разположен южно от Виена, но не остава докрая, докато завърши. По-късно се записва в Пражкия университет, където развива познанията си по механика на вълните, работейки с професор Ернст Мах.

След университета, Тесла получава работа като техник на телефонни линии. Разбира се, той продължава и в този момент изследователската си работа, като успява да създаде „усилвател, който повтаря и усилва сигнали“. На практика Тесла е изобретил предшественика на високоговорителя. Той никога не се е стремил да получи патент за него. Тази липса на внимание към бизнес детайлите го преследва през целия му живот.

Първи досег с новата родина - Америка

След като работи в Париж, Тесла имигрира в Америка през 1884 година. За по-малко от година работи в лабораторията на Томас Едисон и често общува отблизо със световноизвестния американски изобретател. Докато подобрява и проектира много нови машини за Едисон, Никола оставя настрана някои от най-големите си амбиции. В един момен обаче бизнес мениджърът на Едисон Чарлз Бачелор сътворява една от най-големите грешки в търговската история. Тесла отива при него и му иска повишение от получаваните 18 долара на седмица на 25 долара на седмица, а той отговаря: „Пълно е с мъже като Тесла, мога да получа всеки от тях за 18 долара на седмица.“

Не след дълго щом Тесла напуска Едисон, успява да вземе първия си патент двигател и дори намира партньор-инвеститор в лицето на Джордж Уестингхаус. Тесла е получил повече от 700 патента по цял свят с едно от най-ранните си изобретения - индукционния двигател, широко приет като едно от десетте най-важни открития на всички времена.

Разминаването между Едисон и Тесла

Едисън и Тесла обаче имат различно виждане за това как енергията трябва да се произвежда и разпространява.

Според Едисън постоянният ток е по-евтин и безопасен. Той публично убива животни в демонстрации с променлив ток, за да покаже на хората колко опасен е. В отговор на това е известният случай от прочутото изложение в Чикаго, когато Тесла позволява през тялото му да премине високо напрежение от променлив ток, държейки в ръката си лампа, която засиява.

Томас Едисон, Никола Тесла и Александър Бел са присъствали на въпросното изложение, провело се през май 1895 година. Докато популярната история разказва как Едисон постъпва като безмилостен бизнесмен, истината е, че той не е толкова коравосърдечен и дори осигурява място за Тесла след пожара, който унищожава лаборатория му през 1895 година. Освен това, на изложението в Чикаго, Едисон отбелязва с добри чувства, „Най-невероятното нещо на това изложение е демонстрацията на Тесла и неговата способност да достави тук електрически ток, генериран от Ниагарския водопад. Според мен това е отговорът на един от най-важните въпроси, свързани с развитието на електричеството.”

Александър Бел казва, че способността да предаваш електрическа мощност над дълги разстояния е „най-важното откритие в електрическата наука в продължение на много години”.

Чрез договора с Уестингхаус, Тесла осъществява мечтата си да използва Ниагарския Водопад като източник на енергия в голям мащаб. На 16 ноември 1896 година с указ на Министерството на енергетиката в САЩ постоянният ток е напълно изместен от променливия. Днес в цял свят за генериране и пренос на енергия се използва системата на Тесла.

По-късно със създаването на асинхронния двигател през 1930 г. Тесла променя индустриалният свят завинаги. Днес този тип двигатели се използват навсякъде – вентилатори, инструменти, водни помпи, дискови устройства, часовници и много други.

Недовършените идеи

Тесла разработва и няколко идеи, които така и не успява да довърши през живота си. През 1937, той публикува статия, описваща работещо лазерно оръжие за унищожаване на танкове и самолети. Всъщност той е автор на иновативната лазерна технология, която освен популярното медицинско приложение, си има и своята тъмна страна – за лазерно насочване на снаряди, плазмени оръжия или пък така нареченият “лъч на смъртта”.

В автобиографията на Тесла „Моите изобретения” той описва също „телематична лодка”, която развива и може да бъде считана за предшественик на някои ракетни технологии. Патент с номер 613809 се отнася за първата дистанционно управляема лодка, демонстрирана през 1898 г. Няколко големи батерии, радио-управляеми прекъсвачи, контролиращи електродвигателя и руля на лодката. От дистанционното за телевизора до радио-управляемите бойни машини, днес тази технология е навсякъде.

Първата безжична технология

Тесла има пръст и в други важни технологии. Първата система, която можела безжично да предава електроенергия, “намотката на Тесла” е била наистина революционно изобретение. Радиата и телевизорите все още използват вариации на намотката. Тесла е бил спонсориран със 150 000 долара за да изгради кула, която ще използва естествените честоти на нашата планета. Съоръжението изпраща широк кръг от информация навсякъде по света – гласови съобщения, изображение и текст. Това е първата в света безжична мрежа, която трябвало да свърже всички хора по света, предлагайки глобална комуникация и свободна енергия. Всички знаем как продължава историята.

Битката за радио патента

Едно от най-големите разочарования за Тесла било, че Джулиано Маркони е признат за откривател на радиото. Тесла обаче използвал принципа години преди него. Въпреки, че има два подадени патента от 1897 до 1904 г. за предаване на радио вълни Патентното бюро решава да награди Маркони с признанието “изобретател на радиото”. Ако трябва да сме точни, Маркони използвал осцилатор на Тесла за радиото си.
Тесла знаел, че Маркони е използвал неговите публични лекции и иновации, за да развие технологията на радиото и да го продаде на пазара. Тесла подал радио патенти през 1897, които били приети през 1900. Маркони се опитал да вземе тези патенти между 1900 и 1903, но Патентното бюро обявило, „Много от твърденията не могат да бъдат патентовани”.

Патентното бюро обаче променило курса и дало на Маркони патент през 1904 г. Още преди това Маркони привлякъл инвестиции и предал успешно сигнали през Атлантическия океан. В сладко-горчиво допълнение на сагата, през 1943 г. Върховният съд на САЩ се произнесъл в полза на радио патентите на Тесла, но решението било взето чак след смъртта му.

Никола Тесла умира на възраст от 86 години на 7 януари 1943 година. Погребението се състояло в Сърбия в „Катедралата Свети Йоан Божествен“, където са присъствали над 2 000 души. Смъртта му била голяма новина и много видни американци са изпратили съболезнования за погребението му.

С годините все повече хора разбират, че Тесла е станал жертва на правителствените и чиновнически игри в САЩ, а неговите изобретения постепенно трупат популярност. Оглеждайки се, виждаме, че всички тези постижения са изиграли своята ключова роля в живота ни до днес.

Реклама

Още от новини:

  • Lilly Drogerie подкрепя младите жени по пътя към кариерен успех

    Компанията дарява средства, събрани от рециклирането на коледния каталог на компанията По повод Международния ден на жената Осми март Lilly Drogerie, веригата, която със своите над 100 магазина у нас помага на жените да бъдат още по-красиви, р...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: