Устойчивото развитие е част от културата на VMware

Стараем се да създаваме продукти и решения, които са в синхрон с ценностите на компанията за устойчиво развитие, споделя Николá Акът, вицепрезидент “Устойчиво развитие” във VMware. Нейният основен фокус е т.нар. VMware Collective Impact, който включва грижа за околната среда, социална ангажираност, ангажимент към разнообразието и толерантността на работното място.

 В специално интервю на b2b Media Акът разказа за инициативите, свързани с приноса на българския офис и на компанията в глобален мащаб към обществено значимите каузи.

 

Г-жо Акът от години работите за устойчивото развитие на VMware, какво ви привлича в тази сфера?

Обичам професията си и съм благодарна, че имам възможността да се развивам професионално именно в компания като VMware. Социалната отговорност е нелека задача, затова политиките, по които работим тук тръгват от отделния служител и се прилагат в по-голям мащаб навън, за да спомогнем за създаването на по-устойчив свят. Вярваме, че промяната в мисленето на отделния човек води до промяна в действията – само така можем да създадем т.нар. по-зелен свят.

Знаем, че „зелените“ цели не се постигат за един миг. Какво трябва да направи една компания, за да стане по-устойчива?

Създаването на устойчива компания е дълъг процес, който започва с формирането на ценностите и нагласите, които всеки служител да припознае и следва в ежедневната си дейност. Във VMware такива ценности съществуват още от основаването на компанията, като дори централата ни в Сан Франциско се помещава в сграда, проектирана от един от водещите „зелени архитекти”.

Исторически, основателите на VMware са вярвали, че линията на устойчивото развитие следва да присъства като задължителен елемент в цялостната трансформация на компанията. Разбира се, във времето назад се е случвало да поставяме по-силен акцент върху продукти или решения на компанията, оставяйки на по-заден план влиянието ни върху околната среда. Все пак, никога не сме се отдалечавали много от „зелените“ си цели. Те винаги са били част от ДНК-то и културата на компанията.

В последните две години стратегическите решения, които взимаме, са на база желанието ни да въведем устойчивото развитие като един от приоритетите в бизнес стратегията на VMware. Вече разполагаме и с първия доклад за устойчиво развитие, в който сме събрали цялата история на компанията в това направление. Документът обхваща период от 1998 г. досега, като съдържа данни и бизнес цели, които сме постигнали през годините в областта на корпоративната социална отговорност (КСО). В момента работим върху това да повишим още повече културата си за това как влияем на света около нас.

Какво е водещото, за да се изгради една устойчива стратегия за компания от ранга на VMware. В какви направления имате собствени “зелени” политики?

Стратегията ни е изградена върху три основни стълба, свързани с продуктите, които разработваме, хората, включени в този процес и планетата, за която мислим на всяка стъпка. По отношение на решенията, които екипите създават – работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти и анализираме влиянието, което продукти ни имат върху техните потребители. Така им помагаме да постигнат своите цели за устойчиво развитие. Както знаете, разработването на технологични решения е свързано с потреблението на много енергия и ние мислим постоянно как да го намалим. Миналата година, съвместно с IDC, изготвихме доклад доколко продуктите, които създаваме, са устойчиви. Резултатите сочат, че от 2003 г. до сега клиентите на VMware са спестили 340 милиона тона въглероден диоксид, който иначе е трябвало да бъде изпуснат в атмосферата. За да си представите за какъв обем става дума, това се равнява на енергийното захранване на 43 % от домакинствата в САЩ за цяла година.

Склонни ли са служителите да участват в устойчивите политики на компанията и каква е тяхната роля?

Хората са вторият стълб от стратегията на VMware, защото може и да имаме перфектно планиране, но ако служителите не са активно включени в този план, той просто няма да сработи. Тук отново ще спомена важността на ценностите, защото благодарение на тях създаваме среда, в която устойчивото развитие е част от културата ни. Това, което прави подхода на VMware уникален, е идеята за работа в екип – не само вътре в компанията, но като цяло в обществото. Ние смятаме, че всички сме граждани на света и нашата философия е, че можем да си помогнем взаимно.

Значи е въпрос на осъзнаване, а не на допълнителни привилегии за служителите?

Комбинация от двете е, но определено по-голяма тежест има самоосъзнаването и разбирането, че социалната отговорност започва от всеки един от нас.

Как местният офис в България допринася за глобалната стратегия за устойчиво развитие на VMware?

Офисът ни в София прилага в голяма степен политиките за устойчиво развитие на VMware. Служителите са ангажирани с различни инициативи и активности, свързани с грижа към околната среда. Така например, екипът засажда дръвчета в близост до офиса, грижи се за зелените площи, чисти ги и ги полива. Освен това, мислим и в посока възобновяеми източници на енергия, разглеждаме мостри на електрически автомобили и говорим много за това как да ги направим част от дейността си. В момента тече дискусия относно замърсяването на града, тъй като все повече хора идват в София и трафикът се увеличава, а ситуацията с въздуха се влошава. Така че и за нас на дневен ред е да мислим как можем да подобрим средата.

Нека поговорим и за това как интегрирате иновациите със стратегията за устойчивост на компанията?

Стараем се всеки продукт, който създаваме да е в синхрон със „зелената“ ни стратегия. Техническите директори имат водеща роля в този процес на интеграция. Ще ви дам пример с една от програмите ни „Вътрешен инкубатор“, която дава възможност на служителите с идеи да разработват определени иновации, но в контекста на нашата устойчива стратегия. Ако някой има идея, може да я представи пред екипа за иновации и може да получи финансиране за осъществяването й. Но един от критериите, които сме въвели, за да бъде одобрена идеята, е да бъде и „зелена“. Това е само един пример сред многото други неща, които помагат на служителите да познават нашите продукти, да ги разглеждат в правилния контекст и да продължат с развойната дейност, така че иновациите и устойчивостта да бъдат интегрирани.

Кои са основните посоки и сфери, в които изграждате устойчивост във вашата компания?

Имаме ясни цели, свързани с устойчивото развитие на компанията, за които работим усилено. Така например, идеята ни е да свържем това, което правим като компания, с желанието да направим света по-добро място за живот. Една от целите, които си поставяме е да добиваме 100 % от енергията от възобновяеми източници. За момента прогресът ни сочи, че сме постигнали 70 %. Друга посока, в която работим е спестяването и по-ефективното усвояване на водните ресурси в проблемни региони като Индия и Калифорния. В офисите ни там потреблението на вода е по-малко, изграждаме нови водни системи и във всички нови сгради на VMware се стараем да отговаряме на водещите стандарти за устойчиво развитие.

Друга цел е веригата за доставки да стане по-устойчива, затова изискваме от нашите доставчици да отговарят на определени критерии. Работим също с местните власти за намаляване употребата на вода. Миналата година нашите служители спестиха над 1 милион галона вода чрез тази инициатива. Отделно имаме и глобална инициатива, която включва рециклиране, управление на отпадъците и по-зелен транспорт. Това са 3-те теми, върху които сме фокусирани във всички наши местни офиси.

Реклама

Още от новини:

  • Lilly Drogerie подкрепя младите жени по пътя към кариерен успех

    Компанията дарява средства, събрани от рециклирането на коледния каталог на компанията По повод Международния ден на жената Осми март Lilly Drogerie, веригата, която със своите над 100 магазина у нас помага на жените да бъдат още по-красиви, р...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: