Силният мениджмънт е определящ за бъдещето на всяка една компания

Огромното предизвикателство, пред което сме изправени, е масовото навлизане на технологиите във всички сектори на икономиката, коментира в специално интервю за b2b Media Ивайло Славов, съоснователят и главен изпълнителен директор на IT компанията BULPROS – сред най-бързоразвиващата се фирма в ИТ сектора у нас.

 

Ивайло Славов има над 20 години международен опит в областта на IT и финансовите услуги, IT аутсорсинга, аутсорсинга на бизнес процеси и човешки ресурси. Съосновател и инициатор е на създаването на IT компанията BULPROS, а от април 2010 г. е и неин главен изпълнителен директор. Преди това заема различни ръководни постове в Microsoft, Adecco, SEB, Unisys и Comparex (PC Ware). Има магистърска степен по Международна бизнес администрация и бакалавърска степен по Международни отношения от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Освен това е и дипломиран икономист от "Гьоте" университета във Франкурт на Майн.

Като една от бързо растящите български софтуерни компании, ще е интересно да научим каква е бизнес страгията ви за растеж и развитие и на кои фактори отдавате успеха си досега?

Факторите, които са съществени за успеха на всяка една компания, са много. Един от тях е непрекъснатият стремеж за иновации, които да ти позволяват да предизвикваш търсене. Друг важен фактор е планирането и дисциплината в управлението на компанията, които спомагат добрите идеи да се превърнат в действителност и успехите да не бъдат еднократни. За да бъдеш успешен, трябва да притежаваш комплекс от качества. Това важи с пълна сила и в корпоративния свят.  Работим с висококвалифицирани специалисти, изградили сме доверени връзки с партньорите си и винаги се стремим към най-високи резултати. Непрестанно разширяваме технологичната си експертиза и компетенции, следвайки тенденциите на индустрията. Всичко това ни помога да растем и да се развиваме достатъчно бързо, но без излишен риск. 

Освен основните направления – интернет на нещата (IoT), големи масиви от данни (Big Data), корпоративни мобилни решения - върху какво основно се фокусира компанията през 2017, в кои технологични области бележите напредък?

До края на годината основен фокус в нашата работа ще бъдат облачните услуги. В момента развиваме нова собствена облачна платфома, чиято цел е да помогне на компаниите от корпоративния сектор да осъществяват своите цели чрез дигитална трансформация, използвайки иновативни решения. Освен това продължаваме да развиваме компетенциите си в областта на комуникационната сигурност. Сигурността (Security) е тема с голяма значимост за всички корпорации, особено сега, във времена на дигитална икономика и глобализация на комуникацията.

Решенията за съвместа работа (Collaboration) също са с особена важност за бизнеса. BULPROS предлага различни инструменти, чрез които клиентите подобряват комуникацията и сътруничеството между служителите в компанията и с партньорите извън нея.

По отношение на интернет на нещата (Internet of Things) и големите масиви от данни (Big Data) можем да споделим, че със сигурност сме едни от водещите в региона. Освен съвсем конкретни бизнес решения в областта на Интернет на нещата, които помагат на нашите клиенти да се чувстват уверени в дигиталния свят, ние сме и единственият предпочитан партньор за региона от компании като Hortonworks и MAPR, които са сред лидерите в областта на големите масиви от данни.

Планирате ли възможности за разширяване на своето портфолио или пазари и при какви условия?

До края на годината планираме да засилим присъствието си на пазарите, на които вече оперираме, като развием и наложим нови софтуерни услуги и решения. След придобиването на немската компанията GBS, която е специализирана в защитата на електронната комуникация, засилихме позициите си в региона с 6 нови офисa в Германия. Разбира се, не спираме да търсим нови пазари, като вече се оглеждаме за възможностите, които Азия предлага. Преди месец наши представители взеха участие в изключително успешна търговска мисия в Сингапур и Тайланд, разултатите от която предстои да видим тепърва. Основен фокус в нашата работа остават областите IoT, Big Data, Cloud, Security, Collaboration, Mobility и Business Productivity.

Имате инвecтициoнен пpoeĸт, който пpeдвиждa paзшиpявaнe нa cъщecтвyвaщaтa дeйнocт чpeз paзĸpивaнeтo нa над 1000 нoви paбoтни мecтa зa виcoĸoĸвaлифициpaни ІТ cпeциaлиcти - разкажете ни в повече детайли.

За наша голяма радост можем да споделим, че създаването на тези нови работни места върви по план и успяваме да спазим всички обещания, които сме дали. През последната година имахме щастието да посрещнем в редиците си много нови колеги, които се включиха при нас, както на IT фронта, така и в областта на управлението на процеси. За момента нямаме намерение да се отклоняваме от предначертаните цели и дори сега сме в процес на назначаване на повече от 300 нови служители.

Наредихте се сред 25-те най-динамични технологични дружества в Централна и Източна Европа. Това е признание, но и задължение. Ще успеете ли и тази година да запазите същата динамика?

Успехи като този ни мотивират още по-силно. Работим с едни от най-добрите специалисти и винаги правим всичко по силите си да бъдем с няколко крачки пред другите. Започнахме годината обещаващо, като придобихме нова компания, разширихме портфолиото си и спечелихме десетки награди, сред които Best Innovation for Commerce and Brands 2017 на Webit, Innovation in Technology 2017 и Outsourcing Service Provider 2017 на Българската аутосорсинг асоциация. Надявам се не само да запазим тази динамика, но дори и да надминем собствените си резултати. По всичко личи, че към момента се движим в правилната посока, но нека оставим нещата да се случат и да направим равносметката накрая.

Участвахте в лидерската дискусия на технологичния форум Sharks in IT, организиран от b2b Media, където беше обсъдено лидерството в IT сектора. Доколко е съществено да се изгради силен мениджмънт в една технологична компания и как това влияе на сектора като цяло?

Силният мениджмънт е определящ за бъдещето на всяка една компания. Това са хората, които служат за пример на всяка една корпоративна общност. Те имат задължението и отговорността да задават посоката на развитие както на собствената си фирма, така и на бранша, към който принадлежат. Ако мениджмънтът е успешен, то много вероятно е бизнесът, който води, да процъфтява. При технологичния сектор друг важен фактор е да си  непременно и сред иновативните.

Не можеш да растеш с подобни темпове, ако нямаш силно управление. Много важно за нас е да създаваме тези управленски кадри, които да определят бъдещето на нашата компания. Ние сме изключително горди с факта, че за момента успяваме да предложим на нашите лидери на бъдещето адекватни мениджърски позиции.

Кои са плюсовете и минусите на голямата динамика в сектора и бурното навлизане на нови технологии във всички браншове?

Ако трябва да дадем реалистична оценка на развитието на бранша ни през последните години, то тя би била уникална възможност за успех. В технологичния сектор няма застой, всичко се развива с много голяма бързина и задачата на участващите в него е да се занимават предимно с развитието на нещата, които тепърва предстоят. Огромното предизвикателство, пред което сме изправени, е наистина масовото навлизане на технологиите във всички сектори на икономиката. Става немислимо да се правят планове без компютър. Плюсовете за нас са, че ние сме от подготвените за това навлизане, а минусите са свързани често с времето за реакция, както и с готовността на засегнатите от промените да трансформират  нещата, съобразно техническите достижения.


Като лидер с опит - какъв съвет давате на стартиращите млади предприемачи и технологични компании?

Първата стъпка е да определите целите си и да започнете да ги следвате. Правилното планиране е гарант за успеха на вашето начинание. Планирането включва както подробен анализ на всичко, което вече е зад вас, така и вглеждане към всичко, което ви предстои. Ако подцените този процес, рискувате да се движите насляпо и дори да имате голям късмет, бъдете сигурни, че рано или късно ще изгубите посоката. В сектор като този, където всичко се развива бурно и динамично, е важно да си добре подготвен, иначе рискуваш хаосът да те погълне. По този начин вие ще предизвиквате събитията, а не те вас.

Реклама

Още от новини:

  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, не...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: