Надя Маринова: Битката за талантите се води на много нива

По време на конференция за Employer Branding на 24 ноември 2017 в Експо хотел София ще се дискутират най-добрите стратегии за управление на бранд репутацията, за изжраждане на работодателския имидж и най-успешно въведените програми за устойчиво развитие на employer brand, разказва Надя Маринова, главен редактор на b2b Mediа и организатор на форума “Битката за талантите” в специално интервю за списание “Човешки ресурси”.

 

Надя Маринова е главен редактор и основател на b2b Mediа. Основател е също на b2b Magazine, biolife.bg, Manifesto.bg, b2b Legal. Инициатор на конкурса “Най- зелените компании в България”, международната конференция “Индустрия и иновации”, “Smart buildings, Smart cities”, редица утвърдени бизнес награди и събития. Медийната група, която ръководи, притежава онлайн медии с бизнес насоченост и реализира някои от най-интересните корпоративни събития у нас.

Надя, вие ръководите една интересна и прогресивна медийна платформа като b2b Media, която освен, че се нареди сред водещите информационни източници в сферата на бизнес новините, е сериозен фактор и в ивент мениджмънта и организацията на големи събития за корпоративния свят. Как се съчетават двете направления?

Факт е, че двете направления тъпят сериозно развитие и то не е от вчера. Медийната група b2b Media беше създадена преди почти 10 години и от тогава със систематични усилия се развива непрестанно. Извървяхме дълъг път, докато се превърнем в това, което сме в момента. За някои странични наблюдатели, които се запознават с нас напоследък изглежда сякаш сме се появили от нищото, но не е така. Първият сайт тръгна през май 2008 година, а първото бизнес списание издадохме през 2009 година. От тогава имахме редица промени, но най-ценното е, че не изгубихме своя облик на достеверен източник на бизнес информация и на стабилен партньор, който свързва фирмите и изгражда мостове между тях. Не само нашите онлайн медии са утвърдени, но и повечето събития, конкурси и конференции, които организираме от години са се превърнали в емблема и са разпознаваеми от страна на бизнеса. Едно от любимите събития и за нас като екип, и за нашите корпоративни партньори, е Националният конкурс “Най-зелените компании в България”, чието 8-мо издание предстои през 2018 година.

Скоро ви предстои да отпразнувате 10-годишен юбилей, какво да очакваме?

Много се вълнуваме от факта, че ще отбележим този юбилей. Досега сме избягвали да организираме празненства по повод собствения рожден ден на медийната група, но ще направим изключение по повод 10-тата ни годишнина. Засега ще запазя в изненада какво ни предстои като кампания във връзка с юбилея, но със сигурност ще е приятно и забавно преживяване и ще е повече от едно парти в някой клуб. Паралелно с това ще продължим работата по нашия утвърден календар от събития. Предстои ни през 2018 г. да направим третото издание на Digital Health and Medical Innovation Forum, посветен на иновациите в сферата на здравеопазването и грижата за човека.

След това ще имаме две силни технологични конференции - Cloud Forum Bulgaria и също хитовият Sharks in IT - лидерският ИТ форум, който беше новото свежо попълнение в календара ни за тази година и съвсем естествено ще има своето второ издание през следващата.

1377 1
Ще се състоят ли вашите емблематични бизнес конкурси, които отличават най-зелените, а също и най-иновативните компании?

Разбира се, през 2018 година няма да пропуснем да предизвикаме компаниите със “зелени програми” да кандидатстват за Зелен Оскар. Планираме ли сме и поредното издание на Годишните награди на b2b Media, където отличаваме най-добрите предприемачи, най-свежите бизнес идеи, най-иновативните компании, най-талантливите мениджъри, млади предприемачи, CSR програми и креативни офис пространства. Този конкурс ще е през юни 2018 година. Календарът ни е богат на бизнес събития и ще запазим доброто темпо от настоящата година.

Сега ви предстои много интересно събитие, наречено “Битката за талантите”, разкажете ни повече за него?

Под мотото “Новият свят на работното място” / The new world@work! ще се проведе първото издание на конференция, посветена на изграждането на успешни работодателски марки и кампании за привличане на най-добрите таланти. Нарекли сме я “Битката за талантите”.

Събитието ще се проведе на 24 ноември в Експо хотел София на бул. “Цариградско шосе”.

Сред топ говорителите са утвърдени имена от сферата на PR и комуникациите и управлението на човешките ресурси.

Форумът ще събере на едно място експерти по employer branding, практици, които се занимават с привличане на таланти и силни лидери на компании, които са открили тайната как да изграждат успешна работодателска марка.

По време на събитието ще се дискутират най-добрите стратегии за управление на бранд репутацията, за изжраждане на работодателския имидж и най-успешно въведените програми за устойчиво развитие на employer brand. Как се постигат корпоративните цели и се изграждат ценности в компанията, като в същото време си привличат най-добрите таланти на пазара на труда - ще са сред разискваните въпроси.

Сред говорителите са:

Юлиян Йонита, Румъния, консултант по корпоративен HR 

Катя Димитрова, председател на БАПРА

Светлозар Петров, управител на JobTiger

Мария Гергова-Бенгтсон, Изпълнителен директор на United Partners

Д-р Ваня Бабанин, Консултант по управление на репутация и брандове

Надежда Ванева, Основател и директор комуникации на агенция 3CON

Максим Бехар, Президент на ICCO и управител на M3 Communications

Милена Драгийска - Денчева, Изпълнителен директор на ЛИДЛ България

Петя Иванова, Мениджър "Човешки ресурси" на ЛИДЛ България

София Дамянова, Мениджър проект „Дуално обучение“ към посолството на Австрия у нас

Иванина Захариева, Консултант по организационно развитие

Ирина Горялова, Коуч по организационно лидерство, DreamersDo

Иванина Донно, Мениджър на LR Health & Beauty System Bulgaria

Станимира Ковачева, Talent Acquisition Manager / TELUS International Europe и други.

Събитието е предназначено за: HR професионалисти, Специалисти за привличане на таланти, Комуникационни експерти, , PR и Employer Branding професионалисти  и за всеки, който се отнася сериозно към разработването на стратегии за изграждане на работодателска марка, за привличането и задържането на таланти, за въвеждането на иновации и за осигуряването на растеж в компанията.

Сайтът на форума е: http://talents.b2bmedia.bg

Къде смятате, че са най-сериозните предизвикателства в така наречената Битка за талантите?

Нека да очертая няколко момента, които изглеждат много актуални и доста предизвикателни към настоящия момент. Една от сферите, където се води ожесточена битка е ИТ индустрията. У нас е много вероятно ИТ компаниите да загубят около 1/3 от кадрите си. Наскоро излезе проучване на компанията за подбор на ИТ кадри „Code Agents”, което сочи, че основните причини, които провокират подобни нагласи в разработчиците, са и основните фактори, по които ще изберат новият си работодател, а именно мениджмънта, работния процес, атрактивността на проектите, работното време, възможностите за учене и кариерно развитие. Видно е, че освен с недостига на софтуерни разработчици, пред част от компаниите стои и предизвикателство с тяхното задържане.

Друг аспект: всяка компания трябва да обърне внимание на така наречената чатбот революция, която навлиза почти във всички сфери на бизнеса. И докато бот революцията е все още в ранна фаза, мнозина прогнозират, че 2018 година ще е годината, в която се случва бум в интеракцията между човека и изкуствения интелект.

Има и някои компании в България, които въведоха чатбот иновация. Световната тенденция е още по-силна в тази посока. Така например най-големите японски банки заменят 30 хиляди служителя с компютърни приложения. Друт интересен момент в по-глобален план е, че професиите, свързани с Bitcoin стават новият хит на пазара на труда. Оказва се, че работните места, свързани с криптовалутата, са най-бързо развиващата се категория длъжности на международната платформа за намиране на работа Freelancer.

Позициите, свързани с Bitcoin, отбелязват огромния ръст от 82% през третото тримесечие. Работодателите търсят хора, които да създават нови криптовалути и да пишат предложения за технологии, използващи блокчейн, структурата на данните, която стана популярна покрай Bitcoin.

С тези новости искам още веднъж да поканя тези, за които темата за бурното развитие на пазара на труда и изграждането на силна работодателска марка е интересна, да се присъединят към конференцията “Битката за талантите” на 24 ноември 2017 в Експо хотел София, за да научат повече за трансформациите на локално и глобално ниво.

Реклама

Още от новини:

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: