Криптовалутите ще свържат борсите и банките

Повече ексчейнджи ще бъдат напълно регулирани и ще си партнират с финансови и държавни органи, коментира Паскал Таларидаот Джарвис Едж (Jarvis Edge) в специално интервю за b2b Media.

Паскал Таларида, роден и израснал във Франция, е професионален форекс трейдър с повече от 11 години опит в областта. Основател е на трейдинг школата DMTrading, която бързо се превръща в една от най-големите във Франция. Участвал е като спикър в много конференции, лектор е и в няколко университета. Паскал е съосновател на Jarvis, блокчейн финтех компания, базирана в София.

Какви са текущите тенденции в сферата на крипто валутите?

Тенденциите в момента са насочени към проекти и решения свързани с вериги за доставки в промишлеността (дрехи, храна, здравни продукти и защитата и продажбата на лични данни). Има още едно течение, което може би ще разцепи крипто сферата – нейното разрастване (scalability) срещу децентрализацията в блокчейн сферата.

 
Има потенциал да видим повече криптовалути, които имат капацитет за разрастване, но не са толкова децентрализирани (Ripple, Eos), но също и повече истински децентрализирани. Според мен е налице ясна тенденция в тези две опониращи си течения.

Същата ситуация виждаме и сред криптовалутите, насочени към поверителността: все повече държави и ексчейнджи забраняват поверителни койн-и, което кара все повече крипто компании да създават валути, които изпълняват всички задължения, но и обратното – криптовалути, които са абсолютно поверителни и анонимни. 

Друга тенденция е връзката с традиционните финанси и банкиране. Повече ексчейнджи ще бъдат напълно регулирани и ще си партнират с банки и държавни органи.

Казвате, че Биткойн никога няма да достигне $20 000 отново. Защо?

Никога не казвайте никога. И все пак, има много малко причини да мислим другояче. 

Първо, когато търгуваме или инвестираме, трябва да идентифицираме два важни фактора: основите на проекта и новините за него, защото това са двете неща, на които пазарът реагира.

Защо миналата година биткойн стигна 20 000 долара? Нямаше никаква промяна в основата на проекта (например, ако някоя държава бе приела биткойн), но пък имаше новини от големи медии или от известни личности когато тази валута достигна 10 000. Тези новини бяха много и навсякъде, поради което много хора се включиха в изкупуването им, тъй като цената му растеше. Появиха се и много истории за крипто милионери, а достигането на тази сума се превърна в символ. Понякога пазарът започва да се движи, само защото дадена валута прескача символична цена и хората започват да говорят за нея. 

За да достигнем обаче отново до 20 000 долара, ще ни е необходима постоянна вълна от добри новини и „свежа кръв“ сред инвеститорите. Хората, инвестирали през ноември, декември и януари вероятно са загубили пари – поради това или са продали, или държат своите биткойни. Тези инвеститори вероятно няма да купят повече. Имаме нужда от нови купувачи, за да се поддържа цената. А за да се появят нови купувачи, ще ни е необходима добра комуникационна кампания – всъщност, точно това, което имахме тази зима... а то вероятно няма да се повтори. 

Второ, големите компании, големите фондове, големите банки и инвеститори, не инвестират в биткойн, тъй като купуват огромни обеми, които биха сринали или надули пазара. Възможно дори да няма толкова продаващи или купуващи в пазара изобщо, за да се отговори на нуждите на големите инвестиции. Затова те разменят биткойн помежду си чрез OTCсделки. Всъщност, те разменят биткойн срещу долари извън ексчейнджи, за да нямат сделките им отражение върху пазара. По тази причина можем да разчитаме само на малки и средни инвеститори, тоест на общността, да повлияе върху пазара.

Трето, криптовалутите започнаха да узряват и биткойн скоро ще загуби статута си на „опозиция“ и „вход към крипто“, защото все повече и повече ексчейнджи ще предложат свои собствени фиат опозиции. Днес, ако искате да влезете в крипто пазара, да инвестирате в ICO и т.н., най-често трябва да купите биткойн. 

Именно затова тази валута е много търгувана и все още представлява 30% - 40% от размера на пазара. Най-големите 10 криптовалути представляват 80% от обема на криптопазара, следователно останалите 1500 са само 20%. 

Създавайки повече фиат опозиции (крипто, което може да се търгува директно срещу долари/ евро и други), ексчейнджите ще позволят на обществото да навлиза в крипто играта без да минава през биткойн, което още повече ще намали силата му във финансовата общност и ще намали шанса му да се разрасне отново. Освен това, тъй като проектите узряват и всички ICO започват да завършват проектите си, масовата употреба на блокчейн и крипто продукти ще навлезе в ежедневието ни. В резултат на това хората, които знаят само за биткойн, ще започнат да научават повече за Етериум и други крипто валути. Скоро ще ползваме блокчейн продукти, без дори да знаем, че се градят на блокчейн технологии, което със сигурност няма да помогне на цената на биткойн да порасне. 

Какви са основните причини цената на Биткойн да падне миналата седмица?

Възможностите са много и е трудно да се знае със сигурност каква е основната причина. Дали е било хакването на някой голям ексчейндж? Голям инвеститор, продал биткойните си в ексчейндж? Манипулация на пазара, която да позволи на институционалните инвеститори да купуват на добри цени? Всички тези събития могат да предизвикат такъв спад. Това, което е сигурно, е че е имало някаква голяма продажба. 

Крипто инвеститорите понякога имат по-малко от година опит в търгуването и инвестициите и все още не са научили, че най-добрите умения на един трейдър/ инвеститор са психологическата стабилност и управлението на риска, а не на техниката. По тази причина, тези неопитни инвеститори са виждали само възходящи движения в пазара, а когато пазара падне – се паникьосват и продават,което само води до по-големи загуби и спадове.  

И пак, трябва винаги да имаме предвид новините и реакциите. Какви новини чуваме за биткойн в момента? Новини за хакнати ексчейнджи и разочарования от EOS (ICO, което успя да събере инвестиции в размер на 4 милиарда) и пускането на мейннет (mainnet) след едногодишен голям интерес. Следователно – инвеститорите се паникьосват и цената спада.

Има някои изявления, че деценитрализацията е недостатък на блокчейн. Какви са Вашите коментари по въпроса?

Централизацията има предимства и недостатъци, децентрализацията също –именно затова светът еволюира и се подобрява, а гениални хора решават нови и нови проблеми. 

Разбира се, децентрализацията не е перфектна. Ако бъде избрана, в повечето случаи трябва да се направи компромис със способността на блокчейн да се разрасне. Децентрализацията също може да погълне огромно количество енергия – например копаенето на биктойн, което изразходва електричество колкото Исландия. От друга страна, централизацията също не е перфектна. Не е толкова сигурна, не е толкова демократична, дава възможност за цензура и поставя силата и доверието в ръцете на единствен управник: банка, държава, компания... а историята ни е показала, че не можем да им вярваме.  

Истината е някъде по средата, но със сигурност бъдещето е децентрализирано. И не е нищо ново. Мрежи тип peer to peer, такъв тип компютри,заеми, трансакции и т.н. съществуват от много време, отдавна преди да има блокчейн. Но преди те са се случвали с много по-малко сигурност, мощност и възможности. 

Предполагам, че хората, които критикуват децентрализацията са именно тези, които имат най-много да губят. Едно централизирано тяло не може да съди децентрализираните технологии обективно, както и децентрализираните общности не могат да критикуват честно централизираните такива. И двете страни не са неутрални по темата. Като иноватори ние трябва да търсим истината именно някъде по средата, също както в политиката (дясно/ ляво) и да построим полу-децентрализиран свят, който да се възползва от силите на двете страни. 

Инвеститорите в публичния пазар и особено Wall Street, често развиват интерес в актив или стока, която пада 70% - 80 % в краткосрочен план, защото за тях представлява доходоносна възможност. Можем ли да очакваме същото от биткойн?

Да, но те вероятно няма да го закупят в ексчейнджите, както споменах по-горе. Въпросът е не дали големите инвеститори биха купили при 70% спад, а дали този 70% спад кара биткойн да достигне реалната си цена? Ако отговорът е „да“, е вероятно те да купуват биткойн не за да инвестират, а за да запълват ликвидност за ексчейнджите си, например. Ако отговорът е „не“, значи те вероятно смятат, че валутата е надценена и няма да купуват; или, че е подценена и следователно ще купуват. 

Лично аз предпочитам да купувам биткойн под $3000 и всъщност не съм купувал над $5000.

*Статията не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Реклама

Още от новини:

  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, не...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: