Какво е общото между часовника и водата
Тайната рецепта на Тяна Пресолска за здраве и красота

Много хора не знаят, но часът, в който пием вода, може да има влияние върху здравето ни. Изследвания показват, че приемът на вода в определен час може да подобри метаболизма и да намали риска от заболявания. Например, чаша вода преди ядене може да намали апетита и да помогне за отслабване, но от друга страна, ако утолим жаждата си след хранене, това може да намали ефективността на храносмилането и да доведе до усещане за тежест в стомаха. Затова медицинският козметик и магистър по здравословно хранене Тяна Пресолска винаги съветва своите клиенти да пият достатъчно вода, но това да не е по време на хранене и да не е след 19:00 ч., тъй като бъбреците са активни през деня и често наваксването с количества вода вечер води до събуждане с чувство за тежест, отекли крака и подуто лице.

Водата е основна част от нашето тяло и всички химични процеси се случват във водна среда, обяснява Тяна Пресолска, нутрициолог. От своя дългогодишен опит като специалист по красота, Тяна установява, че все още съществуват митове и грешни представи за хидратацията.
 
„Често хората не разбират, че хидратацията на кожата се осъществява единствено отвътре навън. Козметиката, която масово се предлага, цели или да предотврати прекомерната трансепидермална загуба на вода (загуба на вода през кожата), или има активни съставки, които привличат и задържат водата в кожата. Но при всички случаи водата не идва от козметиката и козметичните продукти, тя трябва да бъде налична в нашия организъм“.

Затова в общия случай е важно да се приема по 30 мл на килограм телесна маса. Ако искаме да отслабваме, е нужно да приемаме по 40 мл на килограм. За предпочитане е да пием изворна вода, която е с естествен произход, гарантирано чиста и балансирана. Важно е обаче да научим организма си да обработва водата, а това става така както захранваме бебетата с храна.

Ако не пием никаква вода, не може изведнъж да изпием 2 л. Трябва да увеличаваме дозата с по 200 мл на ден, докато стигнем желаното количество. В противен случай възпрепятстваме естествените метаболитни процеси, регенерацията и детоксикацията, което се отразява и на кожата – тя придобива сивкав, уморен вид, липса на тургор и тонус, посочва Тяна Пресолска.

Каква е рецептата на Тяна за здраве и красота

„Тайна на практика няма, съветите са дадени отдавана, но ние някак си ги пропускаме – 1,5 л изворна вода на ден (минимум) и 8000 крачки, 8 часа сън– практически лесно и достъпно. Въпрос е само на желание и спазване на дневен режим.“

***
Тяна Пресолска е собственик и управител на най-голямото козметично студио в България. То предлага над 200 процедури, от които са се възползвали над 50 000 клиенти. Студиото е отличено с приза „Луксозен Beauty салон 2016“ и с награда за качество за 2018 г. от Европейския бизнес изследователски център. Тяна Пресолска е председател на Асоциацията на медицинските козметици, чиято основна цел е да повиши информираността в бранша, да стимулира продължителното обучение и споделянето на добри практики, както и да създаде условия за успешен бизнес и градивна конкуренция. Тя е член на Американската академия по Анти ейджинг и  редовно посещава обучения и конгреси за новости в козметологията и антиейдж иновациите – някои от които в Банкок, Париж, Италия, Монако и САЩ.