Разширените вени изискват постоянна грижа, особено през лятото
Дръжте под контрол заболяването с помощта на доказаните венотоници, препоръчва магистър-фармацевт Надежда Колева

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И тъй като венозните стени нямат мускулни влакна, еднопосочното движение на кръвта в тях се осигурява от венозните клапи и от съкращението на околните мускули. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото.

С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Като резултат от увреждането на венозните клапи част от изпомпваната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените или до т. нар. хронична венозна болест. Магистър-фармацевт Надежда Колева споделя своя опит за обостряне на симптомите и как да ги облекчим през летните месеци.

Кратка визитка:

Магистър-фармацевт Надежда Колева завършва фармация в Медицински университет София и има вече над 20-годишен опит. От разстоянието на времето оценява, че това е най-правилното решение, което е вземала и което ѝ носи удовлетвореност. След придобиване на научната си степен се завръща в родния си град Враца, където има възможността да работи във водеща и бързо развиваща се верига аптеки. Именно там практикува и предава своите знания на следващите поколения фармацевти.
Като доказателство за успеха на своя професионален избор тя споделя: „Вече 20 години работя това, което обичам и всяка сутрин отивам към аптеката с усмивка и желание да помагам на хората да живеят по-здравословно. “
 
Г-жо Колева, какви са наблюденията Ви по отношение на оплакванията на Вашите пациенти с разширени вени през лятото?

Съвсем определено много от тях се „сещат“ за проблема през лятото, когато симптомите на хроничната венозна болест се обострят заради топлото време. Най-често споделят с мен за тежест, оток и мравучкане в краката, както и болка. При доста от тях има и видими паякообразни или варикозни вени и гледката не е никак естетична. Но това е най-малкият проблем. При всеки удобен случай обяснявам, че разширените вени не са просто естетичен проблем, а хронично заболяване, което изисква постоянна грижа. Ако не се вземат своевременни мерки, резултатът може да бъде много неприятен, а понякога да застраши живота, тъй като сред усложненията на това състояние са флебитите и образуването на тромби.

Какви са Вашите препоръки, свързани с разширените вени?

Стандартната препоръка е консултация с личния лекар или със специалист по съдова хирургия. Както с всички хронични заболявания най-добре е лечението на хроничната венозна болест да започне още от ранните стадии, когато все още не виждаме разширени вени, но има оплаквания като болка, дискомфорт и тежест в краката, както и мравучкане. Разбира се, поради естеството на работата ми пациентите очакват да предложа средство за облекчение на симптомите. В случая се доверявам на утвърдените венотонични медикаменти или т.нар. венотоници. Насочвам хората към регистрирано лекарствено средство, клинично тествано и с доказан ефект за облекчаване на симптомите на разширените вени. Тези медикаменти ни помагат да държим неприятното състояние под контрол. Опитът от практиката ми показва, че когато пациентите останат доволни от употребата на препоръчаното се придържат по-дълго към терапията, разчитат на мен и ми се доверяват и за друг проблем. Не бих рискувала да се компрометирам , като предложа продукт, в чиито качества не съм убедена.

С какво се характеризират венотониците? Какъв е техният състав и действие?

Причината за разширените вени е нарушеният тонус на стените на кръвоносните съдове и загубата на тяхната еластичност. Действието на венотониците, както подсказва наименованието им, е свързано с подобряване на венозния тонус. Приемането на венотоник  спомага за нормализиране състоянието на съдовата стена чрез укрепване и повишаване на тонуса ѝ. Има различни венотонични медикаменти, като повечето са на растителна основа. Едни от най-широко прилаганите съдържат флавоноиди като диосмин и хесперидин, извлечени от корите на цитрусови плодове. Ползата от тези лекарства е, че оказват системен ефект върху венозната патология. Също така венотониците под формата на таблетки лекуват венозното възпаление и работят срещу прогресията на заболяването. И разбира се, облекчават симптомите при разширени вени – намалява се отокът, както и усещането за умора, тежест или болка.

За какъв период от време препоръчвате да се прилагат тези медикаменти?

Тъй като става дума за сериозно хронично заболяване, съветвам моите пациенти да не спират приема на венотоник веднага след като усетят облекчение на симптомите. Винаги подчертавам, че за да имат ефект, венотониците трябва да се приемат поне шест месеца годишно. Ако обаче сме изпуснали ранните стадии на заболяването и възпалителният процес е напреднал, според националните ръководства за лечение на ХВБ, може да се наложи прием и в продължение шест до 12 месеца по преценка на лекуващия лекар.

В допълнение е хубаво да се носят и компресивни чорапи, ако не ежедневно, то поне при дълъг път или други предвидими ситуации.

Нужно е да следваме активен двигателен режим: много движение, разходки сред природата, прием на много вода и по възможност намаляване на теглото, което наред със заседналия начин на живот е водещ рисков фактор за разширените вени. Този режим трябва да стане начин на живот – не само през лятото, но и целогодишно, защото венозната болест е хронична и изисква постоянно внимание и активна грижа.

Има ли връзка между разширените вени и хемороидите?

Хроничната венозна болест и хемороидалната болест се проявяват по различни начини и с различни симптоми, но и двете имат общ произход – възпаление на вените. И двете заболявания засягат голям брой хора и са свързани с нарушения на кръвоносната система. Затова е важно те да бъдат лекувани още при появата на най-ранните симптоми, за да се избегне прогресивно им развитие до по-напреднали стадии и/или рецидиви.

Повече информация и полeзни съвети за разширените вени и хемороидите можете да откриете на venite.bg

Реклама

Още от новини:

  • Пътуване с бебе? Не забравяйте за хидратацията

    Ако имате бебе или малко дете, е напълно нормално да се притеснявате дали всичко ще бъде наред при пътуване. Споделяме няколко съвета за хидратация, които ще са ви полезни във всяка ситуация извън дома.Пътуванията винаги са свързани с хубави емоции, ...
  • Кой печели приза "Зелена личност 2024"?

    Вотът на публиката определи новият носител на приза за 2024 година. Сред 4-мата номинирани най-много гласове събра Таня Скринска, която ще е "Зелена личност 2024".Отличието ще бъде връчено по време на официалната церемония на 10 май. Таня е предприем...
  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: