Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием
Изберете чиста, натурална вода с разнообразен минерален състав, съветва специалистът по хранене.

Всеки от нас знае колко важно е да се грижим за хидратацията си. Но как да изберем правилната вода, която помага да останем здрави и енергични?

„Човешкия организъм е динамична система, която непрекъснато се обновява и поддържа определено равновесие. За да запазим равновесието и здравето си, водата, която пием е от съществено значение,“ споделя специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова. И продължава: „Колко вода пиеш?“ е често срещан въпрос, задаван от лекари, майки и даже приятели. Но все по-рядко до нас достига въпросът „Каква вода пиеш?“. А всъщност имаме множество води на разположение. България е благословена с водното си богатство и е на второ място в света по находища на натурални води“, напомня специалистът.

Водата, която пием ежедневно, е различна в зависимост нейните характеристики. Най-разпространените видове питейна вода у нас се делят на четири вида – чешмяна, трапезна, изворна и минерална, всяка от тях с различни свойства и параметри. Чешмяната и трапезната вода произхождат от различни водоизточници и обикновено се подлагат на допълнителна обработка и филтриране, за да достигнат до потребителите без нежелани субстанции, с подобрен вкус и мирис. Изворната и минералната вода са натурални и необработени, имат ясно определен географски произход и постоянен състав.

Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием

Когато говори за потребностите на човешкия организъм и избора на вода за пиене, проф. Байкова се спира върху качествата и уникалния състав на DEVIN Минерална и привежда данни за състава ѝ.

„Неслучайно DEVIN Минерална е сред най-предпочитаните води на пазара. Но какво я прави толкова специална? Позволете ми да ви запозная с нейните уникални характеристики,“ казва специалистът.

• Произход: DEVIN Минерална извира от Доспатския вулканичен масив в Родопите, в близост до град Девин, който оказва влияние върху нейния уникален състав.

• Условия на формиране: Водоизточникът на DEVIN Минерална се намира на дълбочина от около 1,2 километра под земята, където температурата се повишава на всеки сто метра. Високата температура, налягане и липсата на свободен кислород подпомагат нейното естественото пречистване.

• Минерализация: DEVIN Минерална е богат източник на минерали като натрий, калий, хлор, флуор, калций, магнезий и други, които са от съществено значение за здравето.

• Физико-химични характеристики: С ниска обща минерализация, висока алкалност и много други характеристики DEVIN Минерална определено е природно богатство.

• Близост до извора: Бутилирането на DEVIN Минерална се извършва в непосредствена близост до извора, което гарантира запазването на нейния натурален състав и чистота.
„DEVIN Минерална е природно богатство и защитник на здравето. Нейният уникален състав и натурален произход я правят избор номер едно за всички, които искат да се погрижат за здравето си,“ споделя проф. Байкова.

DEVIN Минерална не само утолява жаждата, но и предоставя множество ползи за организма благодарение на богатото разнообразие от минерали в нейния състав:

• Натрий (Na): Натрият играе ключова роля в регулирането на баланса на течностите в организма и поддържането на нормалното кръвно налягане.

• Калий (K): Калият е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система и нервната тъкан. Той помага за контролирането на сърдечния ритъм и мускулната функция.

• Хлор (Cl): Хлорът участва в поддържането на киселинно-основния баланс в тялото и е необходим за образуването на хидрохлорна киселина в стомаха за добро храносмилане.

• Флуор (F): Флуорът е важен за здравето на зъбите и предпазва от кариеси.

• Калций (Ca): Калцият е основен компонент на костите и зъбите. Той е необходим за структурата на костната тъкан и нормалната функция на мускулите и нервите.

• Магнезий (Mg): Магнезият подпомага стабилизирането на сърдечния ритъм и поддържането на здрави костни и мускулни тъкани.

• Желязо (Fe): Желязото е съставна част от хемоглобина в кръвта и играе важна роля в транспорта на кислород до клетките.

• Манган (Mn): Манганът е необходим за образуването на хрущялната тъкан и участва в метаболизма на въглехидратите.

Освен със своя натурален минерален състав DEVIN Минерална се отличава с висока алкалност и съдържание на метасилициевата киселина. Алкалната реакция (рН 9,4) на DEVIN Минерална е добро помощно средство при лица, страдащи от уратни и оксалатни камъни, и допринася за неутрализиране на високата киселинност в организма. Метасилициевата киселина е известен фактор, подпомагащ и укрепващ структурата и еластичността на кожата, косата, хрущялите, костите. Допринася за синтезата на колаген и за забавяне процесите на стареене. Подобрява мозъчните функции. Силицият ефективно допринася за предпазване на организма от вредното влияние на алуминия върху нервната система и намалява риска от развитие на Алцхаймер, деменция, аутизъм, болестта на Паркинсон и др.
 
Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием

Със своя богат състав и природен произход DEVIN Минерална е идеален избор за ежедневна хидратация и допълване на минералите и елементите, необходими за оптималното функциониране на организма.

„Здравето ви заслужава внимание и грижа, а DEVIN Минерална е подходяща да се превърне в неотменна част от здравословния ви начин на живот,“ съветва проф. Байкова.

Реклама

Още от новини:

  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, не...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: