Кърмене или адаптирано мляко?
Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата, с която го приготвяте д-р Теа Александрова, педиатър

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Човешката кърма е перфектният хранителен източник за едно бебе. Кърмата постига баланс на въглехидрати, протеини, мазнини, вода и други хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от нежните бебешки стомахчета, а съставът ѝ естествено се променя с промяната на нуждите за развитието на бебето.

Кърменето осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота и продължава да осигурява до половината или повече от хранителните нужди на детето през втората половина на първата година и до една трета през втората година от живота на най-малките. Въпреки това, противно на препоръките на СЗО, през периода 2015-2020 г. само около 44% от бебетата на възраст 0 – 6 месеца по света са били изключително кърмени.

И все пак понякога кърменето не е възможно по медицински причини от страна на майката или от страна на бебето. В тези случаи е изключително важно подборът на адаптирано мляко да стане заедно с личния лекар на детето, за да може внимателно да се проследи ефектът му. Не забравяйте, че кърмачето тепърва се адаптира към храненето през устата и неговата храносмилателна система е все още незряла. Честата и безразборна смяна на адаптирано мляко причинява допълнително дискомфорт и стрес за него.

Кърмене или адаптирано мляко?

Важно е да подготвяте адаптираното мляко за вашето бебе според инструкциите на производителя. Използвайте вода от безопасен източник, за да смесите адаптираното мляко. Например DEVIN Изворна е вода, която изрично се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и малки деца. Това е така, тъй като тя се добива от ясно определен и защитен подземни източник, не се обработва при бутилирането и достига до нас недокосната от човешка ръка. Подходяща е за приготвяне на адаптирано мляко, като дори с преваряването не се губят полезните ѝ свойства и не се променя минералният състав на водата. Използвайте количеството вода, посочено в инструкциите на контейнера с формула за кърмачета. Винаги първо измервайте водата и след това добавете праха – повече вода няма да задоволи хранителните нужди на детето, а по-малкото количество ще натовари храносмилателната система на бебето.

Ето допълнителни указания, които трябва да имате предвид, когато приготвяте и съхранявате адаптираното мляко за вашето бебе.

• Измийте добре ръцете си, преди да приготвите шишето или да нахраните бебето си.

• Почистете и дезинфекцирайте работното пространство, където ще приготвяте адаптираното мляко .

• Шишетата трябва да бъдат чисти и стерилизирани.

• Ако решите да затоплите млякото, никога не използвайте микровълнова печка. Микровълните фурни загряват млякото и храната неравномерно, което води до „горещи точки“, които могат да изгорят устата и гърлото на вашето бебе.

• За да затоплите шишето, го поставете под течаща топла вода, като внимавате водата да не попадне вътре или върху биберона.

• Капнете няколко капки адаптирано мляко на гърба на ръката си, за да проверите дали не е твърде горещо.

Не забравяйте, че кърменето е най-добрата храна за бебето! Неподходящият маркетинг на заместители на кърмата продължава да подкопава усилията за подобряване на дела и продължителността на кърменето в световен мащаб. Преминаването към адаптирано мляко е оправдано само по медицински показания, препоръчано и наблюдавано от лекар.

Реклама

Още от новини:

  • Ретро сникърите се завръщат на мода

    Deichmann представя нови модели в ретро стил Ако можехме да върнем времето назад... Да, можем, защото сега е време за завръщане в бъдещето! Това е отдавна известната истина в света на модата: всичко ново е добре забравено старо. Тенденция, която...
  • От днес започва надпреварата за Зелените Оскари 2024

    Надпреварата в Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024" стартира на 2 април 2024 г.Отново ще бъдат оличени най-устойчивите идеи и практики!Идеята зад конкурса е да бъдат отличени и надградени усилията на бизнес компании, общини, не...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: