Новите пешеходни правила

Инструктаж за пресичане - на светофар или пешеходна пътека (гладка или повдигната), както и за ходене по тротоар или чакане на автобусна спирка:
Купете си следните задължителни атрибути:

- червено знаме 1 брой;
- светлоотразителни ленти за ръцете, краката, светещ нагръдник и шапка с въртяща се светеща лампичка - по една една на челото и на тила - може и кучешки нашийник от същия вид;
- железничарска свирка;
-скоростомер;
- фенерче.

След като си закупите тези атрибути за себе си и за всеки член на семейството си, научете лунната походка на Майкъл Джексън, а после направете курс по походката за всеки член от семейството си. Бъдете особено търпеливи с възрастните си близки - на тях може да им отнеме повече време да възвърнат пластичността си, но проявете упоритост. Налага се!

След това тръгнете на семейна разходка. Децата, бабата, дядото, кучето до един да са опаковани в гореизброените светоотразяващи атрибути. Бъдете водач на своята глутница и носете знамето. Заставате начело на пешеходната пътека, но само надничате. Първо насочвате скоростомера. Ако скоростта на превозното средство е до 50 км/ч, започвате да веете знамето, а докато го махате с едната ръка, сами се осветявате с фенерчето с другата, че светещите елементи да бляскат. Не забравяйте да кимате постоянно със святкащата шапка. И когато колата съвсем наближи, пронизително изсвирвате със свирката.

Ако колата все пак спре, цялата рода пресичате с лунната походка, всички веят знамената си, свиркат със свирката и за най-сигурно святкат в очите на шофьорите - моментното заслепяване ще им попречи да дадат газ веднагически.
Ами ако сте на тротоара?

Първо правило: дръжте най-старите си близки най-близо до бордюра. Така, ако колата със случайно пияният водач връхлети с мръсна газ само с едната си страна връз тротоара, децата ще бъдат запазени от поне няколко тела. Все пак не пропускайте да светкате от всички страни - със светлоотразителите и въртящи се лампички. Всъщност децата е желателно да бъдат и с велосипедни каски. Просто за по-сигурно.

Как се чака автобус на спирка? Ами не стойте на спирката. Ако ви връхлети поредният ненормалник, може да ви размаже в спирката (колчетата отпред няма да го спрат). Затова стойте зад нея и само надничайте иде ли вашето превозно средство. Осигурете си отстъпление по всяко време. Ако сте с малки деца, дръжте ги зад вас - няма по-надежден буфер от тялото на близък човек.

Не, това изобщо не е смешно. Но някой може ли да изброи да последните години, седмици и дни, колко деца станаха жертви без никаква вина на бесни водачи? Колко деца осиротяха? Винаги, когато минавам с кола през подлеза на НДК се сещам за майката на три деца, която чакала трамвая. Бясно летящата кола я беше изкормила върху стената на подлеза.

Помните ли семейството, блъснато на пешеходна пътека в столичния квартал "Дружба" от полицай? Жената беше в напреднала бременност. Успяха да извадят само бебето, което бе увредено в резултат на удара и грижата за сирачето пое баба му. А помните ли двегодишното детенце, премазано в бебешката си количка на тротоара, блъснато от граничен служител? А да си спомним за момченцето, прегазено в пешеходната зона на Стара Загора? А ученичката в Пловдив, премазана на автобусна спирка? А шестимата младежи, убити на тротоара на Великден? А малчуганът с колелото, пометен преди година в Панагюрище? От преди няколко дни е случката с жената с малко дете и пеленаче, блъснати на тротоара. Полицай с патрулка потроши две момиченца, пресичащи на зелено.

За десерт юристи ни обясниха, че според нормите на правото сме длъжни да се пазим сами, защото иначе сме си виновни. Войната между меките и трошливи тела на пешеходците и агресорите на пътя е обявена за открита. Предимството категорично е за подвижните ламарини.