Надценените имоти бавят продажбите на жилищния пазар

Над половината от обявените за продажба жилища в София се реализират след повече от 6 месеца. Тенденцията бе видима още в началото на летния сезон, а на прага на есента е вече утвърдена. Това посочват от консултантската компания Имотека в анализа си за жилищния пазар през изминалото лято.

  • 65% от жилищата през лятото – продадени без отстъпка

  • Двустайните апартаменти пак са на мода

„Периодът на продажба за общо 26% от жилищата в столицата е между 6 месеца и година, а дори по-дълго престояват други 26% от имотите”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека. „Това са жилища на завишени цени. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време – 74% от нашите купувачи се сдобиват с желания имот в рамките на един месец”.


„С други думи – купувачите успяват бързо да стигнат до сделка, особено поради големите обеми качествено ново строителство. Продавачите са по-слабо ефективните играчи на днешния пазар – новите сгради са сериозна конкуренция за тях, а тези, които очакват нереалистично скъпа сделка, остават разочаровани”, допълва Пейчев.
Период на продажба на жилища в София

Източник: Имотека
По данни на Имотека, до месец се продават 16% от жилищата, между 1 и 3 месеца на пазара стоят 18% от имотите, а между 3 и 6 месеца – 14% от всички.

Надценените имоти бавят продажбите на жилищния пазар

Цените се задържат без съществени промени, като вариациите продължават да са в рамките на 1-2%. „Продавачите на масивно, завършено строителство, които обичайно са физически лица, все още не са готови на компромис. Такъв не правят и инвеститорите в ново, качествено строителство. Като цяло, отстъпките не са фактор на пазара през третото тримесечие. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им”, казва още Явор Пейчев.

Общо 70% от сделките през третото тримесечие са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти. Едностайните заемат дял от 8%, а многостайните, студията и къщите – съответно по 3% от всички сделки.

Разпределението на сделките по ценови нива е относително хомогенно, посочват от Имотека. Покупките до 50 000 евро заемат 23% от всички, а по 24% е делът съответно на сделките между 50 000 и 70 000 евро и на тези между 70 000 и 100 000 евро. Покупките на имоти с цени над 100 000 евро са 18% от общия обем.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: