Тъканни клетки от сърце на маймуна спасиха 5 други животни

Учени от Япония са провели експеримент, при който са използвали мускулни тъкани от сърцето на маймуна, за да възстановят увредените органи на 5 други маймуни.

Според тях опитът доказва, че използването на тъкани от сърцето на генетично близки донори и реципиенти е възможно един ден да спасява човешки животи чрез подобен на приложения метод. По данни на екипа от Япония времето за лечение на сърдечни заболовяния ще се съкрати значително. За целта учените разработват лечение с тъканни клетки, които да може да бъде индивидуализирано спрямо всеки пациент.

Подобно лечение не е ново, но досега се правени опити с клетки от сърцето на самия пациент и времето за възпроизвеждането им се е оказвало твърде дълго, а лечението прекалено скъпо.

Подобни клетки могат да бъдат събирани и от човешки ембриони, но методът е прекалено противоречив, за да стане масов. Някои учени дори твърдят, че манипулацията убива ембриона.

При новия метод здравите клетки се вземат от донора и се инжектират в сърцето на реципиента, като преди това се препрограмират. При конкретния експеримент, от сърцето на здравата маймуна макак, клетките са инжектирани в органите на 5 макака, преживели преди това сърдечен удар. Разбира се, при използването на чужди клетки, винаги съществува рискът от отхвърлянето им, но сега опитът е бил успешен в 5 от 5 случая.

Успехът дошъл след като маймуните са били така подбрани, че да имат максимално генетично съвпадение, но и в следващите стъпки, когато са били “препрограмирани”.
Пациентите са наблюдавани в продължение на 12 седмици и до момента не са проявили признаци на отхвърляне. Напротив способността на сърцата им да контрактират се е увеличила вследствие на присаждането.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: