Следваща стъпка: Футуристичен град

През 2017 година Астана, Казахстан ще е домакин на световното изложение 2017 World's Expo. Събитието е планирано за септември и ще е посветено на иновациите и устойчивата енергия.

Интересното в случая е каква трансформация преживява самата столица. Астана буквално се превръща във футуристичен град по дизайн на Ейдриън Смит и архитектурно студио Gordon Gill Architecture.

Запланувано е върху площ от 5 млн кв м да се изгради място от бъдещето с умна електро мрежа, сгради, захранвани от соларни панели, вятърни турбини и редица още умни технологии, които да превърнат центъра в един футуристичен град.

Не си мислете, че става въпрос само и единствено за изложбени площи. Всъщност градът от бъдещето ще има училище, паркове, хотели, офиси, център за изкуства, театър и жилищни сгради. Едно от най-впечатляващите места ще е 5-етажната стъклена сграда за организиране на събития.

Все още само се гадае каква ще е крайната цена на амбициозния проект. Тя може да варира значително. Прогнозите са, че трансформирането на Астана може да струва на страната между 10 и 30 милиарда долара. Наближаващото изложение просто напомпа допълнително разходите по така или иначе планирания архитектурен проект.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: