Архивите говорят: Мъж оцелява без храна 382 дни

Случката е от далечната 1966 година, но е била документирана от пресата по онова време.

Хората обикновено издържат без храна броени седмици – в най-добрия случай до месец - два. Има обаче един случай от 1966 година, който може да обърне представите ни – тогава млед мъж на 27 г., който е тежал близо 220 кг, е успял да издържи без да сложи храна в устата си цели 382 дни. Оказва се, че навиците и способностите на хората да гладуват са в доста широк диапазон.

Историята е на шотландеца Ангъс Барбиери, който на 11 юли 1966 година завършил този предълъг период без храна. Няколко вестникарски изрезки доказват неговото постижение. Има и друго доказателство – статия от 1973 година в Postgraduate Medical Journal. В нея се твърди, че Барбиери е бил приет в болница Royal Infirmary of Dundee, Шотландия. По това време той е бил с тежка форма на затлъстяване и тежал цели 220 кг. Мъжът потърсил професионална помощ, тъй като чувствал здравето си силно разклатено.

Лекарите му препоръчали като за начало да предприеме гладуване за няколко дни и дори не очаквали той да се окаже толкова сериозен и да продължи с въздържанието за такъв дълъг период.

Дните без храна се превърнали в седмици, а те пък в месеци и така близо година. Целта на Барбиери била до постигне своето идеално тегло – около 90 кг. Времето той прекарвал в дома си, но изглежда, че не искал да рискува живота си и затова редовно ходел на прегледи в болницата, за да се увери, че показателите му с в нормата.

Документирано е, че младежът е приемал витамини по време на необичайната си диета. Така успявал да поддържа добър баланс. Позволявал си също да пие кафе, чай и дори газирани напитки но без захар.

В някои моменти дори си добавял мляко в кафето и в чая. В крайна сметка Барбиери постигнал целта си и заковал кантара на 90 кг.

Това, според специалисти, е най-драстичната диета в историята на човечеството, която е документирана до днес.

Има данни и за друг подобен рекорд – на Денис Гейлър Гудуин, дори за по-дълъг период – цели 385 дни, но в неговия случай става въпрос за гладна стачка, а не за диета. Чрез глада Гудуин протестирал срещу това, че по негови думи е бил несправедливо обвинен в изнасилване. В крайна сметка след като издържал толкова дълго без храна, бил насилствено нахранен.

И в двата случая обаче историите показват невероятна способност на тялото да издържа на глад и да задоволява нуждите си от собствените си масни депа. Гладът като форма на лечение се е радвал на особена популярност през 60-те и 70-те години на миналия век, но след това лекарите отрекли този метод като твърде опасен за здравето и ако не е под строг контрол са възможни и смъртни случаи.

Но, както става ясно, въпросът колко дълго може да издържи човек без храна е доста интересен и разтеглив. В някои случаи доста дълго, както виждаме при Барбиери. Преди да поеме първото си хранене след продължителната диета, младежът твърди, че почти напълно е забравил вкуса на храната. Неговата първа закуска след прекратяване на глада била сварено яйце, филийка хляб с масло и чаша кафе.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: