Трансформацията на автомобилите 2016 - 2020

Очакванията са до 2021 година по пътищата да има над 380 милиона свързани автомобила.Технологичните компании ще имат много основна роля за бъдещето на пазара. Големият въпрос е дали IT гигантите ще започнат и да произвеждат коли?

В света на иновациите при превозните средства ще запомним 2016 година като периодът, в който свързаните и автономните автомобили по пътищата значително нарастват. Е, не става въпрос за България, а най-вече за САЩ и други развити държави, но след известно време ще се случи и по нашите терени. Неизбежно е.

В следващите 5–10 години се очаква интеграцията в интернет да позволи на шофьорите да взаимодействат по абсолютно нов начин със своите автомобили. Колите стават “умни” и свързани. Те започват дори да добиват самостоятелност или т.нар. автономност. А всички тези промени без съмнение революционизират автомобилната индустрия.
Положението, в което се намира авто бранша напомня ситуацията с пазара на смартфоните през 2010 година – на прага на огромни промени и пред голяма пазарна експлозия.

Очаква се пазарът на “умни” коли да расте с бързи темпове и да се разширява на нови и нови територии. Пазарът ще претърпи ново търсене и нови изисквания от потребителите.

Ето и някои нови основни тенденции:
Чисто нови пазарни и бизнес възможности при свързаните автомобили. Очакванията са до 2020 година по пътищата да има над 380 милиона свързани превозни средства.

Потребителите възприемат новите технологии при колите много по-бързо от очакваното.

Технологичните компании ще имат много основна роля за бъдещето на пазара. Големият въпрос е дали технологичните компании ще започнат и да произвеждат коли?
Напълно автономните автомобили са съвем близо. Делят ни само няколко години и скоростта, с която ще ги видим в масова употреба зависи най-вече от скоростта, с която отделните правителства ще приемат регулациите за тях. И в този случай технологичните решения и потребителското търсене изпреварват реакцията на органите, които трябва да регулират тази пазарна и транспортна ниша. Все още има и някои неотговорени въпроси по отношение на колите, които се управляват сами от точка А до точка Б без никаква човешка намеса.

Някои нови моменти:

Сред най-интересните софтуерни предложения са Apple CarPlay и Android Auto и се разчита те да станат и най-масовите.

Дискутират се промени и по отношение на собствеността на автомобилите и отговорността на шофьорите с оглед новия модел, при който превозните средства се самоуправляват.

Наблюдава се еволюция и в самите самоуправляеми коли още преди масовото им навлизане по пътищата.

Обсъждат се някои законови и дори морални бариери пред въвеждането на пълна автономност при автомобилите.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: