Таксита без шофьори – една предстояща новост

Тази година няколко различни авто и технологични индустрии се обединиха, за да създадат услугата “таксита без шофьори”. Тази новост започна като реакция на Uber в новите условия, в които беше поставена компанията (забранена на редица места, заради протести на таксиметрови компании) и се очаква тя драстично да промени пазара на този тип услуги.


Вече са инвестирани милиарди долари за усъвършенстването на технологиите в автомобилите и за обособяването на съвсем отделна пазарна ниша, наречена driverless taxi service или автономни таксита.

Неотдавна Uber зае централната позиция като първа пусна таксита, които се самоуправляват, въпреки че все още шофьорът присъства физически зад волана. Първите подобни коли бяха тествани в Питсбърг. Но всички останали автомобилни производители полагат неимоверни усилия да не изостават в надпреварата с автономните авто услуги.

Всъщност в тази ниша се очертават трима основни играчи: автомобилните производители, доставчиците на компоненти, които ги оборудват така, че да станат колите автономни и доставчиците на споделени мобилни услуги, които осгуряват платформата за потребителите.

Основни тенденции:
Автономните таксита съществуват, но ще отнеме още няколко години преди шофьорът напълно да изчезне. В Сингапур например компаниите Delphi и nuTonomy вече пилотират напълно автономни таксита.

Автономните таксита ще доведат нови пазарни играчи в сектора на автомобилостроенето – компании, които преди това са били чисто технологични или са предлагали друг тип авто и транспортни услуги навлизат с бързи темпове и в тази ниша.

Очаква се с навлизането на самоуправляемите таксита по-лесно да се регулира трафикът, да се намали замърсяването и пътищата да станат по-безопасни. В наши дни милиони хора разчитат на такси услугите и това е една огромна нова възможност, включително за автомобилните производители, както за бизнес, така и за създаване на нови работни места.

Очаква се услугата да стане масова около 2020 година. Някои правителства имат дори изпреварващи планове, като в момента активно проучват какви са технологичните и инфраструктурните бариери.

Очакванията са в следващите 20 години автономните таксита да доведат до сериозни промени в навиците за придвижвани в градски условия. Първоначално услугата ще бъде въведена в единици градове по света, но на по-късен етап ще се възприеме масово. През този период технологиите, които задвижват и управляват превозните средства ще се развиват наистина с бързи темпове.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: