Акценти от Годишната конференция “Споделена икономика и умни градове”

Какво движи иновации и те ли са на свой ред двигателят на споделената икономика, кои технологични новости са на дневен ред. Това дискутираха участниците в Годишната конференция на b2b Media на тема “Иновации, споделена икономика и умни градове”, която се проведе на 3 ноември 2016 г.

Компании от споделената икономиката като Uber, Airbnb, Lyft и др. подобни се развиват с двуцифрени темпове на растеж и властите в САЩ и редица страни в Европа намират начин да си сътрудничат с тях, включително и да ги облагат с данъци. У нас обаче властите по-скоро ги гледат подобни бизнеси като някакъв вид икономическа заплаха. В същото време, ако и двете страни не покажат гъвкавост, не биха могли да просъществуват, коментира Надя Маринова, главен редактор на b2b Media.

Според Арх. Ангел Захариев в следващите години ще говорим за умните градове, които са взаимно свързани. Основен проблем е как да се овладе това разрастване. Градът на бъдещето расте по вертикала, смята той. Ето например Милано, който е запазил стария си облик, но от 6-7 години насам в него се извисяват високи модерни сгради, нетипични за архитуктурата му.

Умните градове се променят и по отношение на градското придвижване. Автомобилната индустрия няма да се предаде, смята арх. Захариев. По негови думи големият въпрос е относно личното придвижване спрямо градския транспорт с появата на автономните автомобили, което води след себе си и друг тип проблеми и трафик от нов тип. Тези процеси ще променят драстично нашата среда. Ще започнем да гледаме на автомобила и като място за среща с хората, предстоят и разработки на летящи коли, както и тестването на протипи на трамваи с батерии, които се придвижват без релси. Транспортните средства като цяло ще стават по-малки, но да не забравяме, че новите транспортни технологии не може да са в конфликт с колоездачното движение. Тепърва ще виждаме комбинации от хибридни превозни средства, прогнозира той.

Ивета Малинова от „Сиела“ престави иновативен продукт на компанията в сферата на „Енергетиката и околната среда“. Електронният проект обхваща 15 модула, всеки един от тях е интересен за конкретна аудитория и осигурява директна връзка с правно информационне софтуер, нормативните актове и още полезни документи, които се актуализират с всеки нов брой на държавен вестник, с актуализациите в Закона за водите, с енергийните нормативни докуменит и подзаконовите актове, наредби и др.

В системата са включени доклади и практика на ЕС, Европейския съд с по интересните дела, международната регулация в сектор Енергетика, както и бюджетни писма, доклади и решения, свързани с националните паркове, с българската независима енергийна борса, годишни отчети, заявления, практиката на американските съдилища в тази сфера, речници на екологични термини, защитени територии, цяата докемунтация около опазването на околната среда, справочници, актуални карти на площи, регистри, новини и всичко най-популярно в секторите енергетика и околна среда.

По думите на Владимир Стратиев от Българската асоциация по водите, водата е един от най-подвижните компоненти в градската среда и водният сектор трябва да се третира с особено внимание. От 2007 г. се сблъскваме със сериозен проблем за пречистване на питейните и отпадъчните води, залегнал в основата на управлението на водите. Каквото и планиране да направим за един голям град трябва да се съобразим с изисквания на тези два аспекта, тъй като съществуващата ВиК система не е ластик, който може да се разтяга безкрайно и ако искаме да проектира модерни градове, трябва да имаме предвид съществуващите системи, коментира Стратиев. Той изтъкна, че в момента под земята има съоръжения, които са на 125 г и такива, които са съвсем нови. Цяло чудо е ,че те функционират заедно, каза той.

Председателят на БДВО Радина Ралчева представи два проекта на стартъп-предприемачи. Според нея този тип бизнеси са деца на динамичната и разнообразната среда, в която живеем и много често техните идеи се раждат на коляно, но пък отговарят на ниши, които са останали свободни или се опитват да решат проблем, като намират сами своите професионални кадри. Именно стартъпите са най-големият източник на иновации, а те са най-често технологични и се отличават с огромен потенциал, каза Ралчева.

Силян Иванов и Румен Спространов представиха проукта Мисти, който пести вода чрез пулверизиращ душ и накрайници. А Димо Мичев разказа за проекта Солар Пъмп - устройство за конвертиране на отделената топлинна енергия, която се превръща в електричество. В случая може да се ползват различни източници на топлина, дори директно нагряване от слънцето.

Всички презентации от конференцията са качени онлайн.