Дали “Интернет на нещата” ще бъде по–голям от Интернет революцията

“Интернет на нещата” е термин, с който означаве една технологична новост, за коята се твърди, че ще е “Следващата революция” поради начина, по който променя живота на хората, вклютително начина им на работа, забавление и пътешествия. Променя и начина, по който правителствата и бизнеса си взаимодействат със света.

Всъщност революцията вече започна.

Веднага щом си купите нова кола, ще усетите, че тя е затрупана от различни сензори и съответните апликации за тях? Това е “Интернет на нещата”. А също и всички онези домашни “умни” устройства, които ти позволяват да контролираш термостата и да пуснеш музика с няколко думи на глас. Това също е “Интернет на нещата”. Фитнес гривната на китката, която ти позволява да споделяш прогреса си с приятелите и семейството? Разбирате накъде отиваме.

Но това е само началото.

Ето някои ключови моменти от състоянието на тази нова революционна сфера:

- До 2020 година ще има 34 милиарда устройства, свързани с Интернет, като през 2015 те са били 10 млрд. В този период традиционните устройства (например смартфоните, таблетите, смартчасовниците и др.) няма да надвишат 10 млрд.

- Близо 6 трилиона долара ще се инвестират в IoT решения, в следващите пет години.

- Бизнеса ще е топ реализатор на IoT решения, тъй като те ще понижат оперативните разходи, ще увеличат продуктивността и ще им помогнат да се разширят към нови пазари или към създаването на нови продуктови оферти.

- Правителствата ще се фокусират върху увеличаване на продуктивността, намаляване на разходите и подобряване на качеството на живот. Ето защо те ще са вторият най-голям реализатор на IoT екосистеми.

- Потребителите ще изостават зад бизнесите и правителствата в реализирането на IoT. Все пак те ще закупят голямо количество устройства и ще инвестират голямо количество средства в IoT екосистеми.

България, Европа, пък и всяка една държава е предизвикана от революцията на Internet of Things като същевременно има и редица свързани с нея въпроси, които трябва да се решават. Това са въпроси като сигурност, лично пространство, неприкосновеност, етични норми и съответните регулации. Мнението на анализаторите е, че много индустрии ще станат по-ефективни благодарение на свързаните устройства, а като цяло домовете и градовете ни ще са вси по-умни, не само телефоните.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: