21 век в класната стая и защо технологиите са полезни в училище

В 21 век технолигиите могат да се срещнат навсякъде - вкъщи, на работното място, в колата и къде ли не. Специалистите се стремят с всяка иновация в технологиите да улесняват все повече и повече живота на човек, ето защо е от изключителна важност иновации да има и в класната стая.

Малките деца още от предучилищна възраст биха възприели информацията много по-лесно, ако тя е представена по един по-различен начин спрямо вече изградената схема на обучение и тъкмо тук се намесват технологиите. Така например наличието на един лаптоп, както и една мултимедия, веднага би предизвиквал интереса в малката публика. С тези две известни за всеки устройства учителят не само може да обучава, но и да предизвиква уменията на деца. В днешно време, начинът по който се развива светът, изисква повече от това да наизустяваш материал, затова обучението по иновативен начин би имало една много съществена роля.

Друг пример, който можем да дадем, са мобилните устройства, които родителите купуват още от най-ранна възраст на своите деца. С правилната употреба, тези устройства могат да бъдат определени като “буквар за всичко”. Само можем да предизвикаме въображението си, затова как би изглеждала класната стая след 25 години, но в днешно време технологиите определено имат какво да дадат на младото поколение.

В софийско училище например вече е въведена “умна” класна стая - тайванска разработка. Освен интерактивна дъска и камера в часовете се ползват и дистанционни, с които се гласува за верните отговори на задачите. Най-големият плюс на новата система е абсолютно обективното оценяване на знанията. Тъй като отговорите се запаметяват, всеки ученик има портфолио от постижения за цялата учебна година. Нещо повече – резултатите могат да се видят и от родителите в Интернет.

Също така чрез сензор се следят вътрешна температура на помещението, външната температура и влажността. Има и сензори за движение, чрез които да се регулира температурата в стаята.
Мнозина са на мнение, че умните” класни стаи в учебните заведения са част от бъдещето на училищата у нас, но примерите за подобни нововъведения са все още единици.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: