Дефектните диаманти могат да бъдат чудесен начин за съхранение на данни

Количеството памет, която ни е необходима в нашето ежедневие нараства все повече и е очевидно, че се нуждаем от нов метод на съхранение на данни. Стандартният хард диск, какъвто има във вашия компютър или лаптоп, достига бързо своя лимит, а стандартните оптични дискови технологии са ограничени от техния двуизмерен характер – те съхраняват данни на една равнина. Лимитирани са и от физическите закони, от така наречената дифракционна граница, която също ни ограничава до определен обем данни.

За целта вече има редица експерименти, един от които е с истински диаманти. На атомно ниво тези скъпоценни камъни са изключително подредени, но понякога и те проявяват дефекти. Изследователите се възползват именно от тези дефекти като възможен начин за съхранение на данни в три измерения.

Погледнат под електронен микроскоп диамантът обикновено изглежда като прилежно подредена триизмерна решетка. Но от време на време има прекъсване в реда. Тази аномалия е известна като “свободно място”. Тези видове дефекти винаги присъстват в някаква степен, дори и в естествените диаманти. Оказва се, обаче, че всеки дефект може да бъде ефект и вече се разглежда като технологично предимство.

Чрез редица експерименти със зелен лазарен импулс се улавят електрони с висока честотност и по този начин се контролира концентрацията на азотните пропуски в диаманта. Това на свой ред отваря нова врата – възможността да се подобри капацитетът за съхранение още повече.

Според изследователите капацитетът за съхранение на един диамант ще надмине всичко, което съществуващите технологии са ни предложили до момента. Сега ни остава само да чакаме тази красива приумица на физиката да се трансформира в една нова и много полезна технология.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: