Какво става ако, не си спрете смартфона по време на полет

Да изключваме ли мобилните телефони на борда на самолета или да се направим на разсеяни? Това си мисли всеки втори пътуващ. Темата е силно обсъждана и от страна на авиолиниите, тъй като те се стремят да се адаптират към всяка нова технология. Стандартната практика е да поставите телефона си в така наречения “самолетен режим”, но какво всъщност се случва, ако не го направите. За съжаление отговорът не е толкова ясен.

Нека да започнем с някои данни от проучвания. Причината за потенциални проблеми с безопасността, се дължи на факта, че когато сте на значителна височина сигналът се отразява в множество кули и по този начин изпраща още по-силен сигнал. Това е нещо, което потенциално може да създаде опасност, но истината е, че никога не е бил регистриран случай на катастрофа, причинена от мобилен телефон.

Самиот устройство не може да накара самолета да падне, но проблемът е, че е възможно да попречи на нормалния полет и да докара главоболия на пилотите и екипажа по време на критичните фази на полета. Основните фази на полета, които изискват високо внимание и концентрация от страна на пилотите са най-вече при излитане и при кацане.

С напредъка на съвременните технологии тези рискове стават все по-минимални и като че ли страховете да не стане нещо със самолета ,заради сигнала от мобилен телефон са вече остарели.

В действителност през 2014 г. Европейската агенция за авиационна безопасност обяви, че електронните устройства не представляват риск за безопасността по време на полет. Множество тестове в авиолиниите успяха да докажат, че системата за управление на самолета не се влияе от сигнала на телефона.

Някои авиолинии не само ,че са преминали успешно този тест, но самите те поставят своя клетъчна мрежа на борда на самолета. Подобни мрежи вече има на борда на Emirates, Virgin, British Airways, както и други авиолинии.

В заключение, може да се каже че сигналът, който излъчва телефона ви създава известни притеснения на пилота, но в крайна сметка не би довел до катастрофа. Все още повечето авиолинии изискват от пътниците да включат споменатия “самолетен режим” на електронните си устройства, но едва ли тази тенденция ще продължи дълго, тъй като в днешно време за пътуващите е важно да бъдат постоянно свързани в мрежата, а за авиокомпаниите е важно да удовлетворяват своите клиенти.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: