Индийски стартъп планира кацане на луната през 2018

Индийски космически стартъп наскоро обяви, че ще стартира своя мисия до луната в срок от една година. Компанията участваха в конкурс, организиран от Google и насочен към компании с космически разработки. Индийците имат за цел да станат първата по рода си частна компания в света, която ще направи меко кацане на луната.

Група от над 100 учени и инженери, включващи бивши учени от ISRO (Indian Space Research Organization) са успели да създадат Axiom Research Labs’ Team Indus. Екипът, който спечели финансираното от Google “Lunar Xprize” с награден фонд от 30 милиона долара, ще трябва успешно да приземи космически кораб на лунната повърхност, да измине най-малко 500 метра по повърхността и да излъчи видео и снимки с висока резолюция, обратно към земята.

През януари 2018 от екипа на “Indus” очакват техният космически кораб да кацне в област наречена “Mare Imbrium”. Въпреки вярата на целия екип, конкуренцията също не отстъпва. Още 16 други екипа се борят за пътешествието до луната и за обявената награда, която може и да се изплати на някой от класираните на по-задни позици, в случай, че те изпълнят успешно подобна мисия преди “Indus”.

Планът на индийския отбор е да станат четвъртата страна, сложила своя флаг на лунната повърхност. Но за осъществяването на плана, ще са им необходими 60 милиона долара.

Към момента те са набавили 15 милиона от частни инвеститори и очакват още близо 40 милиона долара като инвестиция от спонсори, дарения и дори от университетите, които са им обещали и апаратура за събиране на данни. Сред най-крупните инвеститори в проекта на “Indus” са Ратан Тата, председател на групата Tata, един от най-големите конгломерати в Индия, Нандан Нилекани, съосновател на индийската аутсорсинг фирма Infosys и собствениците на уебсайт за електронна търговия Flipkart Internet Pvt. Ltd.

С големите инвеститори зад гърба си и със сериозната подготовка, която са предприели индийците са сигурни ,че ще успеят да постигнат своята мисия. Но дори и при евентуален неуспех участниците в състезанието ще направят своята крачка към бъдещето. А що се отнася до публичността на събитието определено се очаква то да привлече интереса на милиони с вероятните кадри от лунната повърхност. Можем да сме сигурни, че с всяка следваща година, ще ставаме свидетели именно на подобни вълнуващи събития, независимо кой от всичките налични проекти ще се окаже успешен.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: