Двете Рождества

Има две рождества. И двете са Христови. Милиарди хора по света празнуват Първото Рождество преди края на всяка календарна година. Но много от тях никога не са празнували Второто. А то е не по-маловажно.


Първото Рождество се споменава в Книгата на Св. Апостол Йоан 1:14. И Словото стана плът и живя между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.
 
Този текст се отнася до един велик момент в историята преди повече от 2 000 години, когато Христос се роди във Витлеем.
 

Другото Рождество се споменава в Писмото на св. Апостол Павел до църквата в Ефес, 3:17: Чрез вяра да се всели Христос във вашите сърца . . .
 
Първото Рождество беше раждането на Христос на света.
 
Второто е раждането Му в човешкото сърце.

 
За съжаление твърде много хора си мислят само и единствено за Неговото раждане на света и пропускат Второто Рождество. И все пак, ако го няма раждането на Христос в човешкото сърце, светът и съществуването ни биха били лишени от смисъл.
 
Всяко от тези две събития бележи началото на нова епоха.

 
Раждането на Исус на света предизвика историческа криза. Преначерта историята и раздели времето – на нова и стара ера. Неслучайно календарът беше рестартиран. Новата ера започна с раждането на Христос преди повече от 2 000 години. Една корекция, която никога вече няма да бъде отменена. Времето се раздели Преди Христа и След Христа в мига, в който се появи Той.

Второто Рождество в човешкото сърце също променя животи, дава нов импулс и отново сътворява нова епоха.
2 Коринтяни 5:17 (Библия, ревизирано издание )

Затова ако някой е в Христос, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново.

Нека ви дам един пример. Ще ви разкажа за човек, затънал в проблеми с пиенето, който не намира сили, за да се откаже. Този човек идва при Бог. Приема Христос като свой Спасител. Чрез раждането на Исус в сърцето му и чрез вяра, Бог извършва едно от тези две неща: или премахва пристрастяването му към алкохола или му дава сила, за да се пребори.

Да видим и един комарджия. Този човек е опитал всичко, за да спре със залаганията. Обещавал е нееднократно на съпругата си, на децата си, но въпреки това е все още в същия проблем. Ако този човек отиде при Христос и го приеме като Спасител, Бог ще извърши едно от тези две неща: или ще отнеме апетита му към залаганията или ще му даде сили да каже “не”.

Защо съм толкова убеден?
Защото, когато Христос се роди в човешкото сърце, той преобръща човека. Св. Апостол Павел казва: “Нещата, които презирах, сега съм обикнал, а нещата, които обичах, съм намразил”.

Всяко от двете Рождества предизвиква съпротива.

Когато Христос се роди, цар Ирод отприщи невиждана враждебност. Този безбожен монарх уби всички деца под 2 години във Витлеем – толкова налудничав беше страхът му от раждането на Божия син.

Нещо подобно е, когато Христос се роди в човешкото сърце. Тогава старата природа – плътската природа, в която всички сме се родили – предизвиква жесток антагонизъм. Щом Исус се роди в човешкото сърце, новоповярвалият получава божествена природа, която е в конфликт със старата.

Доказателството за това е във Второто послание на Св. Апостол Петър 1:3-4.
Понеже Неговата божествена сила ни е подарила всичко, което е потребно за живота и за благочестието, чрез познаването на Този, Който ни е призовал чрез Своята слава и сила,

чрез които се подариха скъпоценните ни и твърде големи обещания, за да станете чрез тях участници в божественото естество, като сте избягали от произлязлото от похотта разложение в света.

До тук с приликите, защото има и разлика между двете Рождества.

Първото стана без хората да са имали избор, докато Второто се случва само в резултат на осъзнат избор.


Раждането на Христос в човешкото сърце изисква напълно ясен акт на свободната воля.

Исус дойде на света без покана от страна на човечеството. Но пък идва в човешкото сърце, само след като е бил поканен.

Откъде съм толкова сигурен ли?

Ето какво се казва в Книгата “Откровение на Св. Апостол Йоан” 3:20 - Ето, стоя на вратата и хлопам; ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.

Христос няма да ви се натрапи. Той няма да насили вратата на сърцето ви. Той идва само след като е бил поканен лично.

Човек трябва да е отправил на глас покана към Него – тази покана не е към религия, не е чрез добри дела, не е чрез много щедрост и благородство, не е с принадлежност към доблестни идеали, но САМО и единствено с устна покана към самия Него.


В Евангелието на Матей се казва: И така, всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Моя Отец, Който е на небесата. (Цитирани са думи на Христос).

И още:
Защото ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, а с уста прави изповед и се спасява.(Посланието на Св. Апостол Павел към римляните 10:9-10).

Иска ми се всеки да празнува и двете Рождества. И ако Той все още не е роден в сърцето ви, можете да го поканите. Нека Христос да промени живота ви. Това може да се случи още днес.

Чуйте още веднъж Неговите думи: Ето, стоя на вратата и хлопам; ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.

Сега просто го поканете с тази молитва:

Скъпи Исусе, приемам те в сърцето си с вяра. Ела и обнови живота ми. Измий ме от греха и направи пътя ми нов. Каня те с вяра и любов. Искам да преживея Твоето Второ Рождество. Сърцето ми е отворено за Теб. Амин.”

Нека Бог да ви благославя! Да ви е честито Рождество Христово.  

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: